Amiért érdemes rendszeresen frissítenie ERP-jét
vol.2.

 

Reméljük, hogy folytatásos cikkünk első részében már sikerült rávilágítanunk az ERP-k folyamatos frissítésének jelentőségére. Bízunk abban, hogy olvasóink megértették, hogy az egyedi és általános szoftverkövetési havidíjak nem az ERP beszállítók, de sokkal inkább az ERP felhasználók érdekeit szolgálják.

A vállalatirányítási rendszerek naprakészen tartásának természetesen a korábban felsoroltakon kívül (technológiai fejlődés, nem várt eseményekre való gyors reakció, kompatibilitás megőrzése) egyéb pozitív hozadékai is vannak.

 

‍4. Csökkentheti a hackertámadások kockázatát

Bizonyára Ön is tart attól, hogy egy váratlan cyber incidens következtében olyan vállalati adatokat veszít, melyek csak komoly munka vagy anyagi ráfordítás árán állíthatók vissza, ha egyáltalán...

Az elavult szoftververziók mindig magukban hordozzák a hackertámadások kockázatát. Hogy miért? Mert minél hosszabb ideje ismert egy biztonsági rés, annál nagyobb a külső behatolás kockázata. Az operációs rendszereken keresztül történő támadások helyrehozhatatlan károkat okozhatnak az ERP-kben.

A vállalatirányítási rendszerek nélkülözhetetlen vállalati adatokat tárolnak és megannyi üzleti folyamat technikai alapját képezik. Éppen ezért sokkal inkább kerülnek olyan támadók fókuszába, akik egyre szofisztikáltabb szoftveres megoldásokkal igyekeznek behatolni a védtelen ERP-kbe. 

Győződjön meg arról, hogy ERP beszállítójával megkötött szerződése rendelkezik a biztonsági frissítések telepítéséről!

 

5. Naprakészen tarthatja csapata ERP kompetenciáját

Az implementációs folyamat során minden bevezető cég arra törekszik, hogy mélyre ható és teljes körű ismeretanyagot adjon át a kulcsfelhasználóknak. Ez a tudás a userek egy részében készségszintűvé válik, míg mások esetén - a ritkán alkalmazott folyamatoknak köszönhetően - megfakul. A vállalati szinten elterjedt tudásvesztés csak akkor érzékelhető, amikor az adott kompetenciát használni kellene, de ekkor már késő.

Egy ERP megoldás naprakészen tartása nem kizárólag az IT feladata, kollégái is sokat segíthetnek a vállalati ERP tudásbázis gyarapításában. A rendszeres frissítések és karbantartások közvetetten ugyan, de megakadályozzák a tudásvesztést. Hiszen minden update után az érintett részlegnek ellenőriznie kell, hogy a rendszer megőrizte-e kompatibilitását a munkafolyamatokkal. Ebben az esetben a felhasználó folyamatosan gyakorol, ismétli a megszerzett tudást.

A folyamatos frissítések eredményeként kollégáinak rendszeresen foglalkozniuk kell az ERP-vel, mely erősíti hozzáértésüket.

 

6. Megtarthatja törzsadatai konzisztenciáját

Egy jól működő ERP alapját a törzsadatok jelentik, melyek rendszeres karbantartása ugyanolyan jelentőséggel bír, mint a rendszer folyamatos frissítése. A törzsadatok (master data) azok az esszenciális információk, melyek megjelennek a cég legtöbb üzleti folyamatában és az integrált rendszerek legtöbb moduljában is. Ezek az adatok általában stabilak és hosszú távon változatlanok, vagy csak ritkán módosulnak. A törzsadatok jellemzően az alábbiakból tevődnek össze:

 • Ügyfél- és beszállítói adatok: az ügyfelek és beszállítók nevét, címét, kapcsolattartási adatait tartalmazzák.
 • Termékadatok: a vállalat által gyártott vagy forgalmazott termékek specifikációit, árait, beszállítóit és egyéb jellemzőit tartalmazzák.
 • Alkalmazotti adatok: az alkalmazottak alapinformációit (név, cím, adószám, beosztás, HR adatok) foglalják magukba.
 • Pénzügyi adatok: számlákat, költségvetéseket, pénzügyi kimutatásokat és egyéb pénzügyi információkat tartalmaznak.

 

A törzsadatok kezelése kulcsfontosságú, hiszen ezek biztosítják az információ konzisztenciáját és pontosságát az egész szervezeten belül. Ha a törzsadatok hibásak vagy elavultak, az negatívan befolyásolhatja a döntéshozatali folyamatokat és a vállalati működést. Az adatminőség befolyásolja az adatkarbantartás bonyolultságát. Minél több hibát tartalmaz adatbázisa, annál több időt kell az adattisztításra fordítania.

 

Az ERP folyamatos frissítése és a törzsadatok naprakészen tartása több ponton is összefüggnek:

 • Adatintegritás: a frissítések gyakran az adatstruktúrák és -folyamatok finomítását is tartalmazzák, melyek hozzájárulnak a törzsadatok pontosságának és megbízhatóságának javításához.
 • Automatizált folyamatok: az új kiadások gyakran olyan új funkciókat és folyamatokat tartalmaznak, melyek segíthetik a törzsadatok gyorsabb és hatékonyabb kezelését.
 • Biztonsági frissítések: a friss rendszerverziók biztonsági javításokat is tartalmaznak, melyek fontos szerepet játszanak a törzsadatok védelmében és a külső behatolások megakadályozásában.
 • Felhasználói felületek (UI): egy-egy frissítés során a fejlesztő tovább javíthatja a felhasználói felületet, mely megkönnyíti a törzsadatok karbantartását és frissítését.
 • Adatminőség ellenőrzése: A legújabb ERP rendszerek gyakran tartalmaznak eszközöket az adatminőség javítására, mely közvetlenül hozzájárul a törzsadatok naprakészen tartásához.

 

Cégünk, az IKRON Fejlesztő és Szolgáltató Kft. több mint 20 éve foglalkozik integrált, felhő alapú vállalatirányítási megoldások fejlesztésével. Hihet nekünk, amikor azt mondjuk, hogy egy ERP rendszeres frissítése csökkenti a hackertámadások kockázatát, naprakészen tartja a felhasználók tudását és hozzásegít a vállalat adatainak hatékony kezeléséhez.

 

Ha szeretne megalapozott üzleti döntéseket hozni, akkor azt javasoljuk, hogy gondoskodjon vállalatirányítási rendszere folyamatos frissítéséről!
 

 

 

Akik már a PEAS Vállalatirányítási Rendszert használják...

 • PEAS referencia-Tensus
 • peas referencia optimum solar
 • mega-sped-peas referencia
 • Purák - Földgéptrans -PEAS referencia
 • Filantrop -PEAS referencia

IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465

IGÉNYFELMÉRÉS

Kérjen ingyenes rendszerdemót

A vállalatirányítási rendszer bevezetése egy vállalkozás életében kulcsfontosságú kérdés. Értékesítő és vállalatirányítási szaktanácsadó kollégáink díjmentes igényfelmérést, demót nyújtanak, hogy könnyebben meghozhassa döntését. Mindez Önnek semmiféle kötelezettséggel nem jár.  Mely PEAS modulok érdeklik?BeszerzésCikk-kezelőDokumentumkezelőÉrtékesítésEszközkezelőFeladatkezelőGyártásHázipénztárHRKommunikációKontrollingCashflowPartnerkezelőPénzügy-SzámlázóProjektkezelőRaktárkezelőSzervizKereskedelmi funkciókPluginek

  Honnan hallott a PEAS ERP-ről?
  Google keresőHonlapFacebookLinkedinHírlevélAjánlásYouTubeEgyéb

  Elfogadom az Adatkezelési tájékoztató feltételeit és hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez kapcsolatfelvétel céljából.