8 vállalatirányítási rendszer trend 2022-ben – PEAS Vállalatirányítási Rendszer

Hogyan válasszunk megfelelő vállalatirányítási informatikai rendszert?

Vállalatirányítási informatikai rendszer bevezetésével számos előnyre tehetünk szert. Az ERP rendszerekkel lehetőség nyílik a költségek csökkentésére, a sokszor alkalmazott munkafolyamatok automatizálására és a dolgozók naprakész információval való ellátására. A megnövekedett kereslet hatására napról-napra újabb szoftverek látnak napvilágot: az egyre fejlettebb rendszerekkel a legtöbb üzleti igény kielégíthető. Leggyakrabban - a back-office folyamtatok közül - az ERP rendszerek a könyvelést és a HR-t támogatják, de a termékelőállítás folyamata és a raktárkezelés, készletezés munkamenetei is gyakran integrálódnak a rendszerbe.

Ma már a front-office folyamatokat, mint az értékesítés vagy a marketing, szintén vállalatirányítási rendszerek segítik. Amennyiben most szeretne vállalatirányítási informatikai rendszert bevezetni, annak kiválasztásakor az alábbi 8 trendet érdemes figyelembe vennie:

 


1

Felhő alapú vállalatirányítási rendszer

Az ERP piacon az első megoldások az ún. helyben telepített (on-premise) rendszerek voltak. A technológia fejlődése viszont lehetővé tette a felhő alapú ERP rendszerek bevezetését, melyek népszerűsége már a pandémia előtt is megugrott, de a világjárvány idején csúcsosodott ki. A felhős technológiák használatának számos előnye van: a „telepítése” egyszerűbb és kevesebb költséggel jár, felhasználóbarátabb működést és modernebb funkciókat ígér, lehetővé teszi a helytől független munkavégzést, mely kedvezőbb üzemeltetési költségeket generál a home office lehetőségek miatt. Ma Magyarországon még ritka a teljes felhő alapú rendszer, hibrid megoldások használata a jellemző.

 


2

Tisztán webes rendszer vs távoli asztal

Fontos leszögezni, hogy a távoli asztalról történő működés még nem új generációs felhős rendszer, mert használat előtt telepíteni kell. Napjainkban a tisztán webes alapú rendszerek függetlenek az operációs rendszerektől, futtatásukhoz csupán egy böngésző szükséges. További előnye, hogy a karbantartása az üzemeltető feladata, a felhasználónak csak be kell jelentkeznie és dolgoznia benne, egyéb tennivalója nincs. Sőt, a biztonság miatt sem szükséges aggódnia, biztonságosabb mint a saját szerver használata.


3

Kétszintű ERP rendszer

Kétszintű ERP rendszer bevezetése a nagyobb vállalatok esetében válhat szükségessé, ahol a központi vállalatirányítási rendszer nem alkalmas az egyes kisebb alegységek specializáltabb működését kiszolgálni. Ebben az esetben az adott divízió vagy munkatársak feladatainak támogatásásra egy testhezállóbb -általában már 100%-ban felhő alapú- rendszer kerül bevezetésre, így a vállalatirányítási informatikai rendszer két szinten fog működni. Érdemes költség szempontból körbejárni a kérdést, mert gyakran kedvezőbb új alrendszert telepíteni, mint a központit lecserélni, ill. a bevezetés és „telepítés” körülményeit is összevetni.


4

Digitális transzformáció

A digitális transzformáció, a vállalkozás bizonyos területein működő folyamatok digitalizálása, mellyel olyan előnyökre lehet szert tenni, mint a bevétel- és hatékonyságnövelés, a konkurenciaversenyben való felülkerekedés vagy a modernebb ügyfélkiszolgálás. A digitális transzformáció előfeltétele egy korszerű ERP rendszer megléte.

 


5

Személyre szabás

A modern vállalatirányítási rendszerek könnyen testreszabhatók, az egyes divíziók vagy munkatársak igényeihez alakíthatók, ami által lehetőség nyílik a digitalizált és egyszerűsített munkafolyamatok kialakítására.

 


6

Prediktív analitikai kimutatások

A mesterséges intelligencia (MI/AI) és a gépi tanulás által elterjedt algoritmusok a vállalkozások által vezetett kimutatásokban is nagy segítséget jelentenek. A készletekben történő beszerzések/fogyások naprakész jelentései az üzletpolitikát és a döntési folyamatokat is támogatják. Napjainkban a cégek már nem csak a múltbéli adatok feldolgozására és elemzésére hagyatkoznak, hanem az új technológiák segítségével igyekeznek a jövőbeli eseményeket is predesztinálni.

 


7

Mobilitás

A mobilos felhasználás támogatása ma már nem extra szolgáltatás hanem alapfeltétel. A megnövekedett home office munkavégzések miatt támogatni kell, hogy az adat- és információáramlás helyhez kötöttség nélkül, mobilra optimalizált és felhasználóbarát felületeken történhessen.

 


8

Integrált vállalatirányítási rendszer

A vállalatirányítási informatikai rendszerek mélyebben integrálódhatnak más szoftverekkel (pl.: vonalkódolvasók, digitális csomagoló pontok) és technológiákkal ( pl.: social media, webshop). Az integrációt a központi rendszer fogja össze, melyet egy modern webes szemléletű, felhő alapú megoldás megfelelően képes támogatni.

 

Segítünk a döntésben!

Fontos számunkra, hogy olyan megoldásokat kínáljunk, melyek partnereink tevékenységéhez és munkafolyamataihoz a leginkább illeszkednek. Ha vállalatirányítási rendszer bevezetését tervezi, forduljon hozzánk bizalommal!


 

IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465