A pályázati források szerepe a hazai vállalkozások ERP-használatában – PEAS Vállalatirányítási Rendszer

A pályázati források szerepe a hazai vállalkozások
ERP-használatában

Magyarországon is egyre inkább elterjedt a köztudatban, hogy a vállalatirányítási rendszerek igenis hasznosak és már-már elengedhetetlen szoftverré válnak a feltörekvő cégek életében. Bevezetésük ugyanis számos előnyel jár: csökkentik az adminisztrációs terheket, használatukkal optimalizálhatók és automatizálhatók a munkafolyamatok, és egyértelműen növelik a cégek hatékonyságát, versenyképességét.

 

KKV: az „új felvevőpiac”

Az ERP-k alkalmazása a nagyvállalatok körében már korábban is jellemző volt, robbanásszerű elterjedése a hazai kis- és középvállalkozások körében elsősorban az uniós pályázatoknak köszönhetően történt meg.

Amellett, hogy ma már technológiailag rugalmasabb, időben rövidebb egy ERP rendszer adoptálása, a pályázati források is támogatják a bevezetésüket, ezáltal az anyagi terheket nem kell teljes egészében a vállalkozásnak viselnie. Az informatikai rendszer megvásárlása vagy bérlése a KKV-k esetében - főként a külső pénzügyi segítség által – így már kevésbé megterhelő, ráadásul a ráfordított költségek hamar megtérülnek.

 

Pályázati források régen és most

A magyar KKV-k számára a korábbi GINOP, majd a 2021-től meghirdetett GINOP Plusz pályázati programok keretében is elérhetővé vált a vállalatirányítási rendszerek támogatott bevezetése. Az egyes pályázati ciklusok uniós forrásaiból több konstrukció keretében is volt lehetőség az ERP rendszer finanszírozására, akár egy technológiai fejlesztés vagy vidékfejlesztési pályázat IKT-s részeként, de kifejezetten infokommunikációs projektekre is lehetett pályázni (melynek tárgya maga a vállalatirányítási szoftver volt). A Digitális Megújulás Operatív Program Plusz az elkövetkezendő időszak nagy kérdőjele, ugyanis sokan ettől a programtól várják az új, digitalizációt és ERP bevezetést támogató kiírásokat. Jelenleg kifejezetten ERP-re aktív pályázatot nehezen találunk a Széchenyi Terv Plusz aktuális felhívásai között, ami persze kissé rányomja a bélyegét a KKV-k informatikai beruházási hajlandóságára és a piac lassulására is.

 

  Támogatással vagy anélkül?

Magyarországon jellemzően kevesebb vállalkozás él tisztán piaci alapon vállalatirányítási szoftverek nyújtotta előnyökkel, bár ez annak is köszönhető, hogy az elmúlt években mindig is része volt a vállalkozásfejlesztési felhívásoknak az információs és kommunikációs technológiák (IKT) támogatása: azok az országok, társadalmak és vállalkozások képesek ugyanis lépést tartani a világ fejlődésével, melyek az élet minden területén tudatosan alkalmazzák a digitális technológiákat. A jelenlegi, bizonytalan gazdasági környezetben és az EU-s pályázati források kilátásai alapján sok cégvezető választhatja inkább a „kivárás” taktikáját.


Felmerül azonban a kérdés, hogy jó stratégia-e várakozni egy bizonytalan időpontra olyan vállalatok esetében, melyek egyértelműen döntést hoztak és – mind szervezeti, stratégiai és pénzügyi szempontból - megérettek az ERP bevezetésére. A vállalatirányítási rendszer használata által ugyanis már rövid távon érzékelhető a befektetett energia és költség megtérülése, gondoljunk csak az adminisztratív teendők csökkenésére, az integráltság adta előnyökre és automatizált megoldásokra.

 

A PEAS Vállalatirányítási Rendszer szállítója, az IKRON Kft. közel 100 sikeres pályázati projektet valósított meg partnereivel az elmúlt időszakban. Integrált, moduláris felépítésével, számos funkcióval segíti a hazai KKV-k napi működését a pénzügyektől a gyártáson át a CRM-ig. A későbbiekben várható pályázatok keretében és természetesen pályázaton kívül is kitűnő választás olyan cégeknek, akik versenyelőnyhöz akarnak jutni, és hatékonyan menedzselnék, egyszerűsítenék munkafolyamataikat.

 

IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465