A sikeres ERP bevezetés alapszabályai

Aki részt vett már ERP bevezetésben, pontosan tisztában van vele, hogy a feladat nem csak a beszállító fél, de a megrendelő cég számára is kihívásokkal teli. Amit azonban sokan nem tudnak, hogy ha a folyamat bizonyos alapvetéseket mentén és azokat betartva zajlik, jócskán megkönnyítheti a projekt résztvevőinek életét.

Vegyük sorra, melyek lehetnek a bevezetés sikerének kritériumai:


Melyik rendszert válasszam?


Kerüljük el a „minden cég működésére alkalmazható“ szoftvereket! Ha egy ERP minden cég működését lefedi, saját magát keveri gyanúba. Segíthet, ha olyan ERP-t választunk, melyet sok hozzánk hasonló cég használ.

Melyik beszállítót válasszam?


A kiválasztási folyamat alatt a megrendelőben nagy a bizonytalanság. Nem meglepő, hiszen 10 rendszerdemó során sem jutunk el feltétlenül a rendszer legmélyebb bugyraiba. Természetes, hogy van, ami kimarad, nem jut eszünkbe, elfelejtjük megkérdezni. Kérjünk hozzánk hasonló méretű, azonos szektorban tevékenykedő referenciát!

Készítsünk alapos költségvetést!


Természetesen fontos tényező a rendszer ára, a bevezetés díja és a fenntartás költsége is. Ugyanakkor illik ismernünk a testreszabás/egyedi fejlesztés anyagi vonzatát is! Ha ez a tétel kimarad a költségtervezésből, nem láthatjuk a teljes képet. Kérjünk legalább nagyságrendi becslést a beszállítótól!

Jelöljünk ki egy projektmendzsert!


Egy rendszerbevezetés nem lehet sikeres, ha dedikált projektmenedzser nélkül történik! A projektet ne az a munkatárs kapja, akinek éppen van szabad kapacitása! A feladatra olyasvalakit jelöljünk ki, aki tisztában van cégünk minden rezdülésével, átlátja a munkafolyamatokat és ismer minden olyan belső tényezőt, amely a bevezetés sikerességét befolyásolhatja.

Működtessünk tesztrendszert!


A tesztrendszert töltsük fel demó adatokkal és azokon keresztül szimuláljuk az éles működést! Kérjük meg a beszállítót, hogy a számunkra elkészített fejlesztéseket először ide telepítse, hiszen egy tesztrendszer alkalmas lehet az új funkciók ellenőrzésére is.


IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465