AI az ERP-ben:
A szuperintelligens ERP megszületése - vol.1.

 

A vállalatirányítási rendszerek már a 20. század vége óta kulcsfontosságú szerepet töltenek be a vállalatok ügyviteli tevékenységében. A mesterséges intelligencia és az ERP összekötése pedig további ígéretes lehetőségeket kínál a modern üzleti működés fejlesztésére. Az AI technológia implementálásával elérkezett az újgenerációs, szuperintelligens vállalatirányítási rendszerek kora, amikor is az ERP már nem csupán a rögzített adatokból kiindulva készít kimutatásokat, de a prediktív analitika segítségével képes bizonyos események megjóslására is. Emellett persze a szoftver alkalmas nagy mennyiségű adat elemzésére, az üzleti folyamatok optimalizálására és a döntéshozatal javítására is.

Az AI vezérelte ERP megoldások alkalmazásával a vállalatok nagyobb hatékonyságot érhetnek el, csökkenthetik költségeiket és növelhetik rugalmasságukat.

Folytatásos cikkünkben részletesen foglalkozunk az AI ERP-ken belüli szerepével, megvizsgáljuk a mesterséges intelligencia hozzáadott értékét, és kísérletet teszünk arra is, hogy előrejelezzük a jövőbeli trendeket.

 

‍Az AI felvirágzása a vállalati szektorban

A mesterséges intelligencia 2023-ban jelentős figyelmet kapott. Tisztán látszik, hogy az elkövetkezendő években meghatározó szerepet játszik majd a vállalatok digitális átalakulásának előmozdításában. A ChatGPT megjelenése óta az AI szüntelenül a figyelem fókuszában áll, hiszen a technológia valójában ekkor vált elérhetővé mindenki számára. A Microsoft eddig 13 milliárd dollárt fordított az OpenAI-val történő együttműködésre és bejelentette a Copilot bevezetését is. A Copilot egy olyan Microsoft termék, amely intelligens kódjavaslataival segíti a fejlesztők munkáját, így hatékonyabban dolgozhatnak és gyorsabban hozhatják létre kódjukat.

A Microsoft mellet persze más tech-óriások is igyekeztek pozíciót szerezni a piacon. A Google bejelentette a BARD-ot, az Amazon pedig 4 milliárd dollárt fektetett az Anthropic-ba, az OpenAI versenytársába. A Meta is csatlakozott az AI-versenyhez. A vállalat éves Connect eseményének előadásán Zuckerberg bemutatta a Meta AI-t, mely más chatbotokhoz hasonlóan kreatív válaszokat ad komplex kérdésekre. Az Apple az egyetlen meghatározó piaci szereplő, aki egyelőre nem terítette ki lapjAIt.

Látható, hogy az új tech-trendek a csúcsról szivárognak lefelé. Nem tévedünk nagyot ha azt mondjuk, hogy az AI valamilyen módon és mértékben hamarosan minden szoftverben jelen lesz, beleértve a világ egyik legnagyobb szoftverpiaci szektorát képviselő ERP rendszereket is (a globális szoftverpiac 41%-át teszi ki).

Az üzleti világ szereplői közül sokan még csak most ismerkednek az AI-ERP témakörének bonyolult szókészletével, őket szeretnénk most kontextusba helyezni.

 

Vállalati erőforrás-tervezés (ERP: Enterprise Resource Planning)

Az ERP célcélja egy szervezet vagy vállalat működésének hatékonyabbá tétele, optimalizálása. Egy olyan integrált szoftvermegoldás, mely számos üzleti folyamatot és tevékenységet kezel, mint például a pénzügyek, a beszerzés, a gyártás, az értékesítés, az emberi erőforrások vagy az készletkezelés. A nemzetközi ERP megoldások éllovasai közé tartozik az SAP, az Oracle vagy a Microsoft Dynamics.

 

Mesterséges intelligencia (AI: Artificial Intelligence)

A mesterséges intelligencia az az IT terület, mely a humán intelligencia utánzásának képességével ruházza fel a szoftvereket. Az AI a gépi tanulás, az adatbányászat, a neurális hálózatok és egyéb fejlett technológiák segítségével lehetővé teszi bizonyos IT rendszerek számára, hogy adatot dolgozzanak fel, tanuljanak vagy döntéseket hozzanak.

Két fő típusa létezik:

 1. Szűk mesterséges intelligencia (strong AI vagy narrow AI): olyan rendszereket jelent, melyek működése specifikus feladatokra korlátozódik. Nem rendelkeznek általános intelligenciával vagy tudattal. Ilyenek például a beszédfelismerő rendszerek, az ajánlórendszerek és az önvezető autók, amelyek mindegyike meghatározott feladatokban kiemelkedően teljesít, de más területeken nem.
 2. Általános mesterséges intelligencia (AGI vagy general AI): az AGI egy olyan rendszer, mely az emberi intelligenciához hasonlóan általánosan alkalmazható. Rugalmas, képes önállóan tanulni és adaptálódni különböző feladatokhoz és környezetekhez. Az AGI fejlesztése még most is folyamatban van, jelenleg nincs olyan rendszer, amely képes lenne teljes AGI-t demonstrálni.

 

Az AI számos területen alkalmazható, például az egészségügyben, a pénzügyi szolgáltatásokban, az autóiparban, a logisztikában, de akár a szórakoztatóiparban is.

 

AI megjelenése az ERP-ben

Az AI-ERP integráció (gépi tanulási algoritmusok, természetes nyelvfeldolgozás, generatív AI, prediktív analitika) az alábbi változásokat eredményezheti a vállalatok üzleti folyamataiban:

 • A gyors és pontos elemzések segítségével a döntéshozatal felgyorsulhat.
 • Az értékesítési tendenciákról készített analitikák javíthatják a prognosztikát és elősegíthetik a készletek optimális felhasználását.
 • A chatbotok és az automatizált ügyfélszolgálati rendszerek segítségével a vállalat gyorsabban reagálhat az ügyfelek kérdéseire és problémáira.
 • Az AI-alapú algoritmusok képesek az önéletrajzok elemzésére és az ideális jelöltek kiválasztására, így bizonyos HR tevékenységeket is kiválthatnak.
 • A manuális, adminisztratív munka csökkenése révén a dolgozók több időt fordíthatnak stratégiai és értékteremtő tevékenységekre.

 

Az AI és a gépi tanulás (ML: Machine Learning)

Az AI és az ML két olyan fogalom, melyek a köztudatban gyakran összemosódnak, köszönhetően annak, hogy a gépi tanulás a mesterséges intelligencia egyik részhalmaza.

Mint azt korábban már említettük, az AI a gépek és számítógépek által megvalósított intelligens viselkedést foglalja magában. Célja az emberi intelligencia szimulálása és az emberi gondolkodás egyes aspektusainak gépi megvalósítása, például problémamegoldás, döntéshozatal, beszédfelismerés és szövegértés. A gépi tanulás egy olyan AI-n belüli terület, melynek célja, hogy a gépek adatokból tanuljanak anélkül, hogy kifejezetten programoznánk őket. A gépi tanulás esetén az algoritmusok önállóan, szinte emberi beavatkozás nélkül tanulnak és javítanak.

 

Bemutattuk tehát a mesterséges intelligencia felvirágzásának körülményeit és bízunk benne, hogy az AI-hoz és ERP-hez tartozó terminológiákat övező bizonytalanságokat is sikerült eloszlatnunk. Cikkünk második részében kísérletet teszünk arra, hogy megjósoljuk, hogyan alakulhatnak ezek a trendek a jövőben.

ERP fejlesztő cégként már 2023-ban megkezdtük vállalatirányítási rendszereink ez irányú modernizálását. Hamarosan elmondhatjuk magunkról, hogy az általunk 2010 óta fejlesztett PEAS Vállalatirányítási Rendszert is mesterséges intelligencia vezérli. Terveinkről az alábbi gombra kattintva olvashat részletesebben!

 

 

Akik már a PEAS Vállalatirányítási Rendszert használják...

 • PEAS referencia-Tensus
 • peas referencia optimum solar
 • mega-sped-peas referencia
 • Purák - Földgéptrans -PEAS referencia
 • Filantrop -PEAS referencia

IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465

IGÉNYFELMÉRÉS

Kérjen ingyenes rendszerdemót

A vállalatirányítási rendszer bevezetése egy vállalkozás életében kulcsfontosságú kérdés. Értékesítő és vállalatirányítási szaktanácsadó kollégáink díjmentes igényfelmérést, demót nyújtanak, hogy könnyebben meghozhassa döntését. Mindez Önnek semmiféle kötelezettséggel nem jár.  Mely PEAS modulok érdeklik?BeszerzésCikk-kezelőDokumentumkezelőÉrtékesítésEszközkezelőFeladatkezelőGyártásHázipénztárHRKommunikációKontrollingCashflowPartnerkezelőPénzügy-SzámlázóProjektkezelőRaktárkezelőSzervizKereskedelmi funkciókPluginek

  Honnan hallott a PEAS ERP-ről?
  Google keresőHonlapFacebookLinkedinHírlevélAjánlásYouTubeEgyéb

  Elfogadom az Adatkezelési tájékoztató feltételeit és hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez kapcsolatfelvétel céljából.