AI az ERP-ben:
A szuperintelligens ERP megszületése - vol.2.

 

A mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődése több tényező együttes hatásának köszönhető. Az elmúlt évtizedekben a számítógépek számítási kapacitása és adattárolási képessége exponenciálisan megnőtt, mely lehetővé tette a bonyolultabb algoritmusok futtatását és a masszívabb adatkészletek kezelését. A szélessávú internet és a modern digitális technológiák elterjedésével hatalmas mennyiségű adat vált elérhetővé, mely az AI fejlődésének szempontjából létfontosságúnak tekinthető. Az elmúlt években jelentős előrelépések történtek a gépi tanulás, különösen a mély tanulás területén. Olyan programkódok láttak napvilágot, melyek lehetővé tették a gépek számára, hogy az eddigieknél összetettebb feladatokat (pl.: képfelismerés vagy természetes nyelvfeldolgozás) végezzenek el.

Az AI iránti növekvő érdeklődés számos kutatóintézet, egyetem és tech-nagyvállalat beruházásait indította meg, ami további fejlődési lehetőséget jelentett a mesterséges intelligencia számára. Sok IT óriás a mai napig komoly anyagi erőforrásokat fordít az AI techológia kutatás-fejlesztésére. Teszi ezt annak reményében, hogy az ő terméke „épülhessen be” mindennapi életünkbe.

Mára eljutottunk odáig, hogy a mesterséges intelligencia kutatására konkrét tudományág jött létre és az egyik legdinamikusabban fejlődő technológiai területté vált. 2024 küszöbén állva jól kivehető trendek körvonalazódnak az AI felhasználását illetően. Bár a lentebb felsoroltak bizonyos része egyelőre csak jóslat, mi mégsem kételkedünk abban, hogy hamarosan be is következik.

 

‍Egyre több vállalat használ AI asszisztenseket

A 2023-as év közepétől az ERP szállítók többsége megkezdte az AI vezérelt virtuális asszisztensek beépítését az általuk fejlesztett szoftverekbe. A robotokat eleinte sok felhasználó csupán úri huncutságnak vélte, de számukra is hamar kiderült, hogy sokkal inkább a hatékonyabb és automatizáltabb munkafolyamatok felé való elmozdulás.

 

AI a felhőben

A felhő alapú ERP-k elősegítik az AI technológia szélesebb körű elérhetőségét, hiszen könnyebb hozzáférést, alacsonyabb költségeket és egyszerűbb integrációt biztosítanak a felhasználóknak.

A mesterséges intelligencia rendszerek gyakran jelentős számítási kapacitást igényelnek. Ez a kapacitás drága, így nem érhető el mindenki számára. A felhő alapú szolgáltatások viszont lehetővé teszik, hogy a felhasználók hozzáférjenek ezekhez az erőforrásokhoz anélkül, hogy fizikailag rendelkezésükre állna a szükséges hardver. Bizonyos felhő alapú konstrukciókban (pl. IaaS) a user csak a ténylegesen felhasznált erőforrásokért fizet, így rugalmasan skálázhatja saját „infrastruktúráját”. A felhő alapú ERP-be integrált AI szolgáltatások rendszeresen frissülnek, így a felhasználók mindig a legújabb technológiákat és innovációkat használhatják anélkül, hogy maguknak kellene gondoskodniuk a rendszer frissítéséről.

 

AI-integrátor hiány

Az elmúlt hónapokban a vállalatok elkezdték felismerni az AI-ERP integráció előnyeit, mellyel párhuzamosan megnőtt a kereslet az AI-integrátorok iránti. Azt gondoljuk, hogy a szakértőhiány felismerése az oktatási intézményeket és nagyvállalatokat arra ösztönözi majd, hogy képzési programjaikat kiterjesszék erre a szakágra is, biztosítva ezzel egy új szakma születését.

Az AI-ERP integráció területén zajló kutatás-fejlesztési tevékenységek felgyorsulása segítheti az olyan automatizált és felhasználóbarát eszközök megjelenését, melyek csökkentik a szakértői beavatkozás szükségességét.

 

Aki kimarad, lemarad!

Versenyképességük megőrzése érdekében sok ERP beszállító próbálja majd meg beépíteni termékébe az AI-t, de biztosan bőven akadnak olyanok is, akik nem birkóznak meg a feladattal. Valószínűsíthető, hogy néhány ERP fejlesztő stratégiai felvásárlásokhoz fog folyamodni az AI-ERP integráció felgyorsítása érdekében. Nem történt ez másként az egyik ERP fejlesztő mamut, az IFS esetén sem, aki felvásárolta a Falkonry névre hallgató, kaliforniai székhelyű AI szoftverfejlesztő céget. A Falkonry szoftvere automatizált, nagy sebességű adatelemzést biztosít a gyártó- és védelmi ipar számára​.

 

AI a gyártásirányításban

Az AI integrációval a gyártók egy olyan eszközt kapnak a kezükbe, mely soha nem remélt eredményeket hozhat számukra.

Egy AI-ERP segítheti őket gépeik állapotának és teljesítményének folyamatos monitorozásában, előre jelezve a karbantartási igényeket, így csökkentve a váratlan leállásokat. A mesterséges intelligencia a gyártási adatok elemzése után javaslatokat tehet a termelési sebesség, az alapanyag-felhasználás vagy az energiafogyasztás optimalizálására (hiszen azonosítani tudja a gyártási folyamatok energiafelhasználásának mintáit).

A szoftver a termelési adatokat analizálva képes lesz akár a minőségbéli problémák kiszűrésére is, még jóval azelőtt, hogy azok bekövetkeztek volna.

A rendszer majd lehetővé teszi, hogy a gyártók rugalmasabban reagáljanak piacuk igényeire, hiszen támogatja az egyedi, személyre szabott termékek gyártási folyamatainak automatizálását és optimalizálását.

 

Több mint 20 éve vagyunk jelen a szoftveriparban. ERP beszállítóként már 2023 elején megkezdtük szoftvereink AI-val történő ellátását. Hamarosan mi is elmondhatjuk magunkról, hogy az általunk 2010 óta fejlesztett PEAS Vállalatirányítási Rendszert is mesterséges intelligencia vezérli. Terveinkről az alábbi gombra kattintva olvashat részletesebben:

 

 

Akik már a PEAS Vállalatirányítási Rendszert használják...

 • PEAS referencia-Tensus
 • peas referencia optimum solar
 • mega-sped-peas referencia
 • Purák - Földgéptrans -PEAS referencia
 • Filantrop -PEAS referencia

IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465

IGÉNYFELMÉRÉS

Kérjen ingyenes rendszerdemót

A vállalatirányítási rendszer bevezetése egy vállalkozás életében kulcsfontosságú kérdés. Értékesítő és vállalatirányítási szaktanácsadó kollégáink díjmentes igényfelmérést, demót nyújtanak, hogy könnyebben meghozhassa döntését. Mindez Önnek semmiféle kötelezettséggel nem jár.  Mely PEAS modulok érdeklik?BeszerzésCikk-kezelőDokumentumkezelőÉrtékesítésEszközkezelőFeladatkezelőGyártásHázipénztárHRKommunikációKontrollingCashflowPartnerkezelőPénzügy-SzámlázóProjektkezelőRaktárkezelőSzervizKereskedelmi funkciókPluginek

  Honnan hallott a PEAS ERP-ről?
  Google keresőHonlapFacebookLinkedinHírlevélAjánlásYouTubeEgyéb

  Elfogadom az Adatkezelési tájékoztató feltételeit és hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez kapcsolatfelvétel céljából.