Az ERP bevezetési projekt team – PEAS Vállalatirányítási Rendszer

Az ERP bevezetési projekt team,
avagy ki vegyen részt az ERP bevezetésben?

Kétségtelen, hogy egy ERP sikeres bevezetésének gerincét a tapasztalt IT team, a felkészült projektvezető és a felelősségteljes beszállító adja. Ha a felsorolt szereplők közül bármelyik hibádzik, vagy szakmai hozzáértése megkérdőjelezhető, az csökkentheti a sikeres implementáció esélyét. Megrendelői oldalról a bevezetési projekt team jó néhány szereplőt foglal magába. Vegyük sorra, hogy optimális esetben kik alkothatják ezt a csapatot és mi a feladatuk!

Csapatméret

Általánosságban elmondható, hogy a team méretét egyrészt a szervezet összetettsége, másrészt az bevezetendő rendszer komplexitása határozza meg. Így egy kisebb team 2-3, míg egy nagyobb csapat akár 10-15 főt is magában foglalhat.

Vezetőség

Elengedhetetlen, hogy a cégvezetés - egy projekt szponzoron keresztül - képviseltesse magát, illetve döntéseivel és igényeinek megfogalmazásával aktívan támogassa a projektet.

Belső kommunikáció

Fontos, hogy minden munkatárs tisztában legyen a bevezetés tényével és azzal, hogy az ERP hogy illeszkedik a vállalati vízióba. Az effajta kommunikáció végrehajtására egy olyan projekt irányító bizottság alakul, amely a cégen belül képviseli a projektet. Tagjai részt vesznek a mérföldkövekhez kapcsolódó egyeztetéseken, de ami ennél is fontosabb, erőforrást biztosítanak a projekt levezényléséhez.

Projektvezető

Egy nagy tapasztalattal és céges ismerettel rendelkező projektvezető munkatárs komoly segítséget jelent a beszállítóval való kapcsolattartásban, a divízióvezetők és a cégvezetés igényeinek tolmácsolásában és a határidők betartatásában. Fontos, hogy ezt a kalapot olyan kolléga viselje, aki elkötelezett annyira, hogy az implementációval kapcsolatos apróbb malőröket is szóváteszi.

Kulcsfelhasználók

Ha a fenti felelősségi körök megalakultak, kezdetét veheti a kulcsfelhasználók kijelölése. Ők jellemzően azok a divízióvezető, középvezetők vagy osztályvezetők, akik azon túl, hogy tökéletesen ismerik saját működési területüket, a rendszerrel szemben támasztott elvárások megfogalmazásában is segítséget nyújtanak. Az éles használat során a kollégák őket kereshetik majd a rendszer használatára vonatkozó kérdésekkel.

További divíziók

A folyamatból természetesen nem szabad kihagyni olyan fontos osztályokat sem, mint a könyvelés vagy a HR.


IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465