Az ERP és a digitális iker
technológia kapcsolata– vol. 2.

 

Az ERP rendszerek és a digitális iker modell integrációja egy új eszközt jelent a vállalatok kezében arra, hogy tovább növeljék üzleti hatékonyságukat és meggyorsítsák a vállalati döntéshozatalt. Az ERP egy integrált szoftveres megoldás, mely kiválóan alkalmas a vállalati erőforrások hatékony kezelésére. A digitális iker technológia pedig egy virtuális másolatot hoz létre a fizikai eszközről, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy valós időben elemezzék és szimulálják ezen objektumok teljesítményét, működését.

Cikkünkben arra keressük a választ, hogy a két eszköz miként integrálható a vállalati folyamatokba, illetve, hogy milyen kihívásokkal és lehetőségekkel jár az effajta integráció. Igyekszünk bemutatni azt is, hogy mely területeken kapcsolódhatnak egymáshoz és együtt milyen előnyöket jelentenek az üzleti világ számára.

Az ERP és a digitális iker technológia integrációjának első kísérletei szorosan összefüggenek az ipar 4.0 koncepciójával, mely új szintre emeli a digitalizációt és az automatizációt. Az integráció első lépéseit azok a nagyobb gyártóvállalatok tették meg, akik már korábban is élen jártak az automatizációban és az informatikai megoldások alkalmazásában. Az autóiparban vagy a repülőgépgyártásban tevékenykedő cégek (Siemens, General Electric) már a 90-es évek elején felismerték az integrált rendszerek előnyeit. Ezek a gazdasági szereplők használtak először ERP-ket gyártási folyamataik, készletkezelésük, logisztikai tevékenységeik és pénzügyi feladataik optimalizálására. Ők voltak azok is, akik elsőként érdeklődtek a digitális iker technológia iránt, remélve, hogy segítségével képesek lehetnek termékeik virtuális modellezésére és szimulációjára. Rájöttek, hogy a két innováció ötvözésével jobban koordinálhatják gyártásai folyamataikat és növelhetik azok hatékonyságát, rugalmasságát.

Az integráció másik éllovasa az energiaipar volt, ahol a digitális iker technológia segítségével javítani lehetett a nagy energiaerőművek és hálózatok működését, optimalizálva ezzel a termelést és csökkentve a karbantartási költségeket. Látható tehát, hogy az első lépések azokban az iparágakban történtek, ahol a magas szintű automatizáció és a komplex működési modellek már korábban is jelen voltak.

A két technológia szintézise a modern üzleti világ egyik legígéretesebb vívmánya. Ez az összeolvadás jelentős előnyöket kínál a vállalatoknak azáltal, hogy összekapcsolja a vállalatirányítási rendszerekben keletkezett adatokat a digitális ikrek valós idejű, dinamikus szimulációs képességeivel.

 

Hogy pontosan mik is ezek az előnyök?

‍Növekvő hatékonyság, csökkenő üzemeltetési költségek

A cégek nyomon követhetik és elemezhetik üzleti folyamataikat és munkaeszközeik teljesítményét. Ha az adatokból helyes következtetéseket vonnak le, könnyen csökkenthetik a felesleges karbantartási költségeket és minimalizálhatják a leállásokat.

‍Megalapozott döntéshozatal, biztosabb stratégiai tervezés

A digitális iker valós idejű adatokkal és szimulációkkal támogatja az ERP-k adatalapú döntéselőkészítését. A vállalatok ezáltal pontosabb előrejelzéseket kaphatnak, minimalizálhatják kockázataikat és hatékonyabb stratégiák mentén működhetnek.

‍Fejlett termékfejlesztési és innovációs képesség

Az integrált rendszerek hozzáférést biztosítanak a termékéletciklus alatt keletkező összes adathoz. Ezeket elemezve a cégek jobban megérthetik, hogy egy-egy termékük hogyan - és miért pont úgy - teljesít a piacon. A feltárt összefüggések segítenek a termékfejlesztésben, a design optimalizálásában és az új termékek piacra juttatásában.

‍Növekvő ügyfél-elégedettség, testre szabott megoldások

Az ERP és a digitális ikrek integrációjával a vállalatok megismerhetik ügyfeleik igényeit, így gyorsabban reagálhatnak a piaci változásokra, amely teszi lehetővé számukra a testreszabottabb termékek és szolgáltatások kidolgozását.

‍Hatékony folyamatok, átlátható működés

Mivel a digitális iker technológia képes modellálni és analizálni a vállalati folyamatokat, így az ERP rendszerek segítségével a cégek gyorsabban azonosíthatják és orvosolhatják problémáikat. Ez az integráció javítja a workflow átláthatóságát és kontrollálhatóságát.

Az ERP és a digitális iker technológia integrációjával optimalizálhatók a gyártási folyamatok, követhető a termékek életciklusa és előre jelezhető a termelő berendezések karbantartási igénye is.

 

Ha Ön is ERP bevezetésen gondolkodik, keresse ügyfélkapcsolati menedzsereinket és vállalatirányítási szaktanácsadóinkat!
Lépjen szintet az általunk fejlesztett PEAS ERP-vel!

 

 

Akik már a PEAS Vállalatirányítási Rendszert használják...

 • PEAS referencia-Tensus
 • peas referencia optimum solar
 • mega-sped-peas referencia
 • Purák - Földgéptrans -PEAS referencia
 • Filantrop -PEAS referencia

IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465

IGÉNYFELMÉRÉS

Kérjen ingyenes rendszerdemót

A vállalatirányítási rendszer bevezetése egy vállalkozás életében kulcsfontosságú kérdés. Értékesítő és vállalatirányítási szaktanácsadó kollégáink díjmentes igényfelmérést, demót nyújtanak, hogy könnyebben meghozhassa döntését. Mindez Önnek semmiféle kötelezettséggel nem jár.  Mely PEAS modulok érdeklik?BeszerzésCikk-kezelőDokumentumkezelőÉrtékesítésEszközkezelőFeladatkezelőGyártásHázipénztárHRKommunikációKontrollingCashflowPartnerkezelőPénzügy-SzámlázóProjektkezelőRaktárkezelőSzervizKereskedelmi funkciókPluginek

  Honnan hallott a PEAS ERP-ről?
  Google keresőHonlapFacebookLinkedinHírlevélAjánlásYouTubeEgyéb

  Elfogadom az Adatkezelési tájékoztató feltételeit és hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez kapcsolatfelvétel céljából.