Egyre nagyobb a nyomás a hazai vállalkozásokon   – PEAS Vállalatirányítási Rendszer

Egyre nagyobb a nyomás a hazai vállalkozásokon


A magas infláció miatt egyre kevesebbet ér a munkavállalók fizetése, ráadásul a drasztikusan megnövekedett rezsidíjak sem kedveznek a magyar vállalkozásoknak. A dolgozók egy része béremelést követel, a home office lassan jobban "megéri" a munkáltatónak az energiaárak elszabadulása miatt, és sajnos nem tudjuk, hol a folyamat vége... egyelőre nem úgy tűnik, hogy látnánk a fényt az alagút végén, pedig hamarosan 2023-at írunk.

 Az alapvető probléma az, hogy senki nem tervezett előre olyan mértékű inflációval, mint amit most mindenki saját bőrén tapasztal, és amit a KSH is kimutatott az utóbbi időszakban: 2022 szeptemberében az éves összevetésben számított infláció 20,1% volt, az élelmiszerek inflációja 38,6%-ra emelkedett az MNB októberi elemzése alapján.

Mi lehet a megfelelő módszer?

"Óriási nyomás van a munkaadókon, hogy valamilyen módon kompenzálják a munkavállalókat a fizetések elértéktelenedése miatt –nyilatkozott Karácsony Zoltán, a HR Portál álláspiaci szakértője, aki példaként emelte ki, hogy a MÁV-nál, Volánnál, a postánál és a közműágazatban 2021 nyarán állapodtak meg a szakszervezetek a munkaadókkal, hogy 3 év alatt összesen átlagosan 15%-kal emelik a munkavállalók alapbérét; de az infláció a hároméves tervet nagyjából egy év alatt el is vitte.

Nyilván a cégvezetők is érzik, hogy valamilyen megoldást kell találni erre a nem várt helyzetre, hiszen jellemzően a jó munkaerő távozik először (és a munkahelyi fluktuáció növekedése sok energiabefektetéssel, költséggel jár). Ahány cég, annyiféle módszerrel próbálkozik, ha megteheti: akadnak, akik 5 % körüli évközi emelést adtak, akadnak olyan - főleg multi - vállalatok, akik előrehozott béremelést kínálnak, esetleg extra pénzügyi juttatással támogatják munkavállalóikat, amikor is alapbéremelés helyett egyszeri, nagyobb bónuszokat vagy cafeteriajuttatást adnak. Viszont ez csak átmeneti megoldás az inflációs nyomásból eredő megélhetési költségek fedezésére.

Megváltozott gazdasági környezet és munkaerőpiac

A hazai vállalatvezetők helyzetét nehezíti az is, hogy sokaknak nincs bérpolitikai tapasztalata 2 számjegyű inflációs környezetben, hiszen egy olyan  gazdasági környezetben nőtt fel a jelenlegi "menedzsergeneráció", ami csupán néhány %-os pénzromlás mellett tervezte a céges költségvetést, cash-flowt. Mindeközben a gazdasági helyzet alakulása teljesen bizonytalan egy olyan világban, ami nemrég küzdötte le a COVID-járvány negatív hatásait...és a cégeknek máris energiaválsággal, elképesztően magas inflációval, egyre növekvő fizetési igényekkel és kiadásokkal kell számolnia.

A HR Portál szakértője azonban úgy látja, hogy a válságnak egyelőre még szinte semmi nyoma a munkaerőpiacon, de ha megnő a "félelem az állás elvesztésétől, és csökken a váltási lehetőségek száma, az lefelé nyomja majd a fizetésemelési elvárásokat." Mindenesetre most az látszik, hogy az állásportálokon megjelenő hirdetések száma nem csökkent a tavalyi időszakhoz képest, több tízezer álláslehetőséget lehet találni online.

A szakmunka, a betanított munka, a diák- és gyakornoki munka, az adminisztratív munka és a kereskedelem kategóriában volt tapasztalható százalékosan a legnagyobb növekedés. A cégek jellemzően már sokkal óvatosabbak a toborzási folyamatokban, sokszor a saját állományból távozó munkatárs helyett kölcsönzött munkavállalót vesznek fel, ugyanis tőlük könnyebben válnak meg (munkajogi szempontból), ha nem elégedettek.

A rezsicsökkentési szabályok átalakításának hatásai

Az energiaárak emelkedése ellentmondásos folyamatokat indíthat el, hiszen a munkáltató a home office-ban dolgozó munkatársakkal spórolhat a céges rezsi kiadásain, viszont a lakossági rezsiárak emelkedése épphogy elindíthatja az othhonról dolgozók visszaáramlását a munkahelyekre, mivel így olcsóbb lesz pl. télen optimális irodai környezetben végezni a munkát.  Erre egyelőre még nem tapasztalható komolyabb szándék a munkavállalók részéről, a HR szakértő szerint ugyanis a szellemi munkavállalókat alkalmazó cégek rendre arra panaszkodnak, mennyire nehéz visszacsábítani a dolgozókat.

 

A PEAS Vállalatirányítási Rendszer felhő alapú szoftver, támogatja a home office-t, az online irodai munkavégzést, miközben költséghatékony megoldást kínál a hazai KKV-knak: vásárlási, bérleti és lízing konstrukcióban is elérhető.


IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465