ERP piac 2023

Az ERP és a ROI

Ránk, magyarokra egyáltalán nem jellemző, hogy szakszerűen visszamérnénk ERP-rendszerünk bevezetésének megtérülését. Az igény ugyan nagyon sokszor megfogalmazódik bennünk egy-egy bevezetési projekt kapcsán, de a pontos metodika ismeretének hiányában gyakran elmarad. Egy ERP megtérülését kiszámítani nem a legtriviálisabb dolog. Ha nem áll rendelkezésünkre a megfelelő ERP-ROI formula, akkor nem leszünk képesek megmondani, hogy előzetes elvárásainkhoz képest hogyan is teljesített projektünk a valóságban.

 

Vissza az alapokhoz! Nézzük meg, mi is az a ROI!

A ROI rövidítés a "Return on Investment" kifejezés angol megfelelője. Az ROI a befektetés megtérülésének mértéke, melyből kiderül, hogy mennyi nyereséghez jutottunk azáltal, hogy befektettünk valamilyen eszközbe, az eredeti befektetett összeghez viszonyítva.

Tehát a ROI = (nyereség - befektetett összeg) / befektetett összeg x 100%

A nyereség és a befektetett összeg általában pénzügyi mutatók, de a ROI használható más befektetések, például idő, energia vagy erőforrások megtérülésének mérésére is. Az ROI fontos mutató a vállalkozások, befektetők és döntéshozók számára, mert abban segít, hogy meghatározzák az adott befektetés értékét és hatékonyságát.

 

A kemény és a puha ROI az ERP esetén

A kemény és a puha ROI két különböző megközelítést jelölnek a megtérülés mérésére és értékelésére.

A kemény ROI konkrét pénzügyi eredményeket vesz figyelembe, például a befektetésből származó tiszta nyereséget, az adózás előtti nyereséget, a bevételek növekedését, a költségcsökkentést vagy a megtakarításokat. Az ilyen típusú ROI kalkulációk konkrétak, összehasonlíthatók, és segítenek a befektetés vagy projekt értékének pontosabb megállapításában.

Kemény ROI számítást elsősorban on-premise (vásárlásos konstrukció) ERP rendszerek esetén érdemes végeznünk, hiszen ezek az ügyletek előzetes tőkekiadásokat igényelnek a licencek és az üzemeltetéséhez szükséges számítógépes hardver és infrastruktúra vonatkozásában.

A puha ROI viszont a nem pénzügyi hatásokat, például a marketing vagy az ügyfélszolgálat javulását, a dolgozók elégedettségét, a márkaértéket vagy az innovációt veszi figyelembe. Ezek a hatások nem jól mérhetők, gyakran szubjektív értékelést igényelnek, mivel azokhoz érzelmek, vélemények és tapasztalatok is kapcsolódnak. Ennek ellenére kijelenthető, hogy a puha ROI is fontos a hosszú távú befektetések és az innovatív projektek értékelésének szempontjából.

Egy új ERP bevezetése hatalmas segítséget jelenthet a dolgozói morál és az ügyfélelégedettség növelésében, ezáltal a vállalkozás működésének hatékonyabbá tételében. Vagyis, az növeli a puha ROI-t.

Mindkét ROI típus fontos szerepet játszik a befektetések vagy projektek értékelésében. A kemény és puha ROI-k együttes használata segíthet abban, hogy teljes képet kapjunk befektetéseink hatásairól és értékéről.

 

Mi az az ERP ROI? Hogyan számítsuk ki ERP-nk megtérülését?

Az ERP ROI egy olyan mutatószám, amely az ERP-rendszerekre történő befektetések megtérülését méri és értékeli. A számítás a befektetéshez kapcsolódó összes költséget figyelembe veszi, beleértve a szoftver licencdíját, az implementáció és tesztelés költségeit, a szükséges hardvereket és az üzemeltetést.

ERP ROI = (a beruházás összértéke - a beruházás összköltsége) / a beruházás összköltsége x 100%

Vagyis, az ERP ROI az ERP-beruházás által elért nyereség (forintban kifejezve) és a teljes tulajdonlási költség (TCO, total cost of ownership), vagyis a beruházás aránya. Ezt az arányt százalékban fejezik ki. Az ERP TCO magában foglalja az adott ERP-rendszer kezdeti költségeit és a teljes életciklusa során várható költségeket. Minél magasabb a nyereség és a TCO aránya, annál magasabb a befektetés megtérülése, azaz a ROI. – írja cikkében Kulcsár Alexandra, a Norex ERP Consulting Kft. ügyvezetője.

Egy ERP valódi megtérülését soha nem pusztán a rendszer használata okozza! Az igazi értéket a szoftverben leprogramozott üzleti folyamatok jelentik, melyeket alkalmazva egyszerűbbé és szervezettebbé válik a napi munkavégzés.

 

ERP szállítóként arra törekszünk, hogy a PEAS Vállalatirányítási Rendszer bevezetése ne egy kiadás, hanem egy gyorsan megtérülő befektetés legyen! Fontos számunkra, hogy olyan megoldásokat kínáljunk, melyek partnereink tevékenységéhez és munkafolyamataihoz a leginkább illeszkednek. Ha vállalatirányítási rendszer bevezetését tervezi, forduljon hozzánk bizalommal!

Akik már a PEAS Vállalatirányítási Rendszert használják...

 • PEAS referencia-Tensus
 • peas referencia optimum solar
 • mega-sped-peas referencia
 • Purák - Földgéptrans -PEAS referencia
 • Filantrop -PEAS referencia

IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465

IGÉNYFELMÉRÉS

Kérjen ingyenes rendszerdemót

A vállalatirányítási rendszer bevezetése egy vállalkozás életében kulcsfontosságú kérdés. Értékesítő és vállalatirányítási szaktanácsadó kollégáink díjmentes igényfelmérést nyújtanak, hogy könnyebben meghozhassa döntését. Mindez Önnek semmiféle kötelezettséggel nem jár.  Mely PEAS modulok érdeklik?BeszerzésCikk-kezelőDokumentumkezelőÉrtékesítésEszközkezelőFeladatkezelőGyártásHázipénztárHRKommunikációKontrollingCashflowPartnerkezelőPénzügy-SzámlázóProjektkezelőRaktárkezelőSzervizKereskedelmi funkciókPluginek

  Honnan hallott a PEAS ERP-ről?
  Google keresőHonlapFacebookLinkedinHírlevélAjánlásYouTubeEgyéb

  Elfogadom az Adatkezelési tájékoztató feltételeit és hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez kapcsolatfelvétel céljából.