Hogyan váltsunk ERP-t? Vol 2. A bevezetési szakasz

Az ERP követelmények
összegyűjtésének fontossága

Egy ERP bevezetése a vállalatok többségét komoly kihívások elé állítja. Az implementációs projekt sikeressége nagyban függ az alapos előkészületektől, melyek közül a követelmények összegyűjtése kritikus szerepet játszik. A kritériumok pontos és részletes rögzítése lehetővé teszi, hogy a majdani rendszer teljes mértékben megfeleljen a cég igényeinek és optimalizálja annak üzleti folyamatait. Egy jól megfogalmazott specifikáció segíthet elkerülni a későbbi félreértéseket és a beszállító és megrendelő közti kommunikációt is javíthatja. Cikkünk arról szól, hogy mi történik abban az esetben, ha ezt a lépést kihagyjuk.

 

1. Az implementáció kudarca

Az igényspecifikáció készítése kiemelten fontos az átlagosnál komplexebb tevékenységet folytató vállalatok esetén. Ha például egy gyártó nem fordít kellő energiát saját követelményeinek összegyűjtésére, akkor előfordulhat, hogy egy olyan rendszert választ, amely nem képes teljes körűen kezelni gyártási folyamatait. A szoftver nem tudja pontosan nyomon követni a készleteket vagy a termelési ütemezést, ami a rendelések teljesítése során késésekhez vezet, majd elégedetlen ügyfeleket eredményez.

A dolgozók nehezen tudják használni a rendszert, ez gyarapítja a manuális hibák számát és a munkatársak frusztrációját is növeli. Az alkalmazottak időigényes vagy hibás munkafolyamatokat hozhatnak létre (pl. táblázatok alkalmazása), mely visszavetheti a termelékenységet. Végül pedig gyártásirányítási szaktanácsadó bevonására lehet szükség, mely be nem tervezett kiadást jelent.

 

2. Frusztrált munkatársak

A munkavállalók minden vágya egy olyan ERP, amely amellett, hogy könnyen használható és támogatást nyújt a munkavégzésük minden pillanatában, speciális igényeikre is megoldást biztosít. Ha a szoftver lassú, nem felhasználóbarát vagy szimplán nem oldja meg problémáikat, frusztráltak lehetnek, mely nem csupán a termelékenységet csökkenti, de az alkalmazottak elvándorlásához is vezethet.

 

3. Korlátozott riportkészítési lehetőségek

A jelentések és beszámolók készítése az ERP rendszerek talán egyik leglényegesebb funkciója, hiszen általuk követhetjük indikátorainkat, üzleti mutatóinkat. Ha korábban nem voltak egyértelműen specifikálva, hogy a riportokban milyen adatokat szeretnénk látni, akkor természetesen nem elvárható, hogy a szoftver megfelelő információkat szolgáltasson a döntéshozatalhoz. Ha például az értékesítéssel vagy a készletszinttel kapcsolatos jelentések nem érhetők el a rendszerben, akkor nem láthatjuk a trendeket, így azt sem, merre tart vállalkozásunk.

 

Az implementációs projekt kudarca könnyen megelőzhető, ha írott formájú, átfogó igényspecifikációt készít. Ha úgy érzi, nem boldogul és segítségre van szüksége, keressen bennünket! Vállalatirányítási szaktanácsadóink segítenek Önnek a követelmények összegyűjtésében.

 

 

Akik már a PEAS Vállalatirányítási Rendszert használják...

 • PEAS referencia-Tensus
 • peas referencia optimum solar
 • mega-sped-peas referencia
 • Purák - Földgéptrans -PEAS referencia
 • Filantrop -PEAS referencia

IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465

IGÉNYFELMÉRÉS

Díjmentes konzultációért vegye fel velünk a kapcsolatot!

A vállalatirányítási rendszer bevezetése egy vállalkozás életében kulcsfontosságú kérdés. Értékesítő és vállalatirányítási szaktanácsadó kollégáink díjmentes igényfelmérést nyújtanak, hogy könnyebben meghozhassa döntését. Mindez Önnek semmiféle kötelezettséggel nem jár.  Mely PEAS modulok érdeklik?BeszerzésCikk-kezelőDokumentumkezelőÉrtékesítésEszközkezelőFeladatkezelőGyártásHázipénztárHRKommunikációKontrollingCashflowPartnerkezelőPénzügy-SzámlázóProjektkezelőRaktárkezelőSzervizKereskedelmi funkciókPluginek

  Honnan hallott a PEAS ERP-ről?
  Google keresőHonlapFacebookLinkedinHírlevélAjánlásYouTubeEgyéb

  Elfogadom az Adatkezelési tájékoztató feltételeit és hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez kapcsolatfelvétel céljából.