ERP piaci trendek 2022-ben – PEAS Vállalatirányítási Rendszer

ERP piaci trendek 2022-ben

A vállalkozások nincsenek könnyű helyzetben: a kiszámíthatatlan világgazdasági folyamatok, az alapanyag- és energiaárak robbanásszerű növekedése, az ellátási láncokban fennálló problémák mind afelé terelik a gazdálkodó szervezeteket, hogy egyre tudatosabban, rugalmasabban végezzék tevékenységüket. A változásokhoz alkalmazkodni kell, a vállalatirányítási informatikai (ERP) rendszerek használata manapság már nem egy extra lehetőség a gazdasági tevékenység támogatására, hanem a versenyben maradás alapfeltétele. Egyre több kisebb vállalkozás is igényli ezen rendszerek előnyeit, azaz, az aktuális és átlátható adatbázisokban tárolt információk elérését és a különböző szervezeti egységek effektív összehangolását.


Kereslet-kínálat alakulása a piacon

2022-ben az ERP termékek iránti kereslet további növekedése várható. Ez egyrészről azt jelenti, hogy új vevők lépnek be a piacra, így sok kisebb vállalatnál is bevezetésre kerül a vállalatirányítási rendszer. Másrészről, a már meglévő rendszerek frissítése és fejlesztése iránt is növekszik az igény. Erre a megnövekedett keresletre reagálva folyamatosan újabb és modernebb szoftverek látnak napvilágot, viszont a kivitelezők még nem tudnak ilyen rugalmasan reflektálni, így a megvalósítási határidők elcsúszhatnak. Fejlesztések tekintetében a felhő alapú megoldások jelentős bővülése várható, melyek piaci értéke idén 50 milliárd dollár fölé szökik, s a növekedés üteme kb. 12%-ra tehető. Ezzel szemben a helyben telepített (on-premise) megoldások bővülése szinte stagnál, becslések szerint 0,25% körül mozog. A magyar piacot vizsgálva, a kizárólagos felhőhasználat még ritka, a hibrid megoldások használata a jellemző. Lássuk az ERP piac főbb trendjeit:


1

Új generációs munkavállalók igényei

Az Y-, majd a - munkaerőpiacon fokozatosan megjelenő - Z-generáció életében az IT szerepe egyre nagyobb jelentőséggel bír. Emiatt munkájuk során is elvárják, hogy a digitalizáció megkönnyítse a munkavállalással járó egyéb tennivalóikat, például a HR folyamatokat. A ERP rendszerekbe integrálódó HR funkciók a fiatal munkavállalók szemében előnyt jelentenek, melyet az álláskeresések során is figyelembe vesznek.

 


2

Mobilitás

Főképp a világjárvány okozta korlátozások kapcsán került előtérbe a mobil munkavégzés. A céges laptopok, tabletek lehetőséget biztosítanak a vállalati ERP rendszer használatára, így bárhol, bármikor képesek a munkavállalók dolgozni, nincsenek helyhez kötve. A mobil ERP számos előnnyel jár a vállalkozások számára: növeli a termelékenységet, optimalizálja az erőforrás-felhasználást és csökkenti a költségeket.


3

Kiberbiztonság

A kibertámadások valós fenyegetettséget jelentenek, felmérések szerint az érintett cégek köre folyamatosan bővül. A támadók egyre nagyobb veszélyt jelentenek az ERP rendszerekre is. Mind a szolgáltatók, mind a szolgáltatásokat igénybe vevő vállalatok feladata, hogy az online térben történt támadásokra felkészüljön és időben reagáljon.


4

AI, mesterséges intelligencia

A kibertámadások valós fenyegetettséget jelentenek, felmérések szerint az érintett cégek köre folyamatosan bővül. A támadók egyre nagyobb veszélyt jelentenek az ERP rendszerekre is. Mind a szolgáltatók, mind a szolgáltatásokat igénybe vevő vállalatok feladata, hogy az online térben történt támadásokra felkészüljön és időben reagáljon.

 


5

Verziófrissítések

A régebbi szoftverek verzióinak gyári támogatása az elkövetkezendő években lejár. Ennek következménye, hogy az ERP projektek iránti kereslet tovább nő a szolgáltatásokat már igénybe vevő cégek részéről. Ez leginkább azért jelent problémát, mert időközben annyi szoftverfejlesztés és vállalati folyamatváltozás történt, hogy a legtöbb vállalkozásnak nem feltétlenül a régi ERP megoldás lesz a legoptimálisabb. Újra kell gondolni az igényeket és a gazdasági működéshez leginkább passzoló rendszert kell bevezetni.

 


IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465