Hogyan ellenőrizzük az ERP-t szállító céget? – I. rész – PEAS Vállalatirányítási Rendszer

Hogyan ellenőrizzük az ERP-t szállító céget?

Bár minden cég működése egyedi, egy vállalatirányítási rendszer bevezetése előtt mégis valamennyi vállalkozásnak ugyanazokat az általános kérdéseket kell feltennie. Ha Ön ERP-t szeretne bevezetni cégéhez, az alábbi folytatásos cikkünk segít annak szakszerű előkészítésében, csakúgy, mint az ERP beszállító szakmai felkészültségének ellenőrzésében. Amennyiben az alábbi kérdések mindegyikére igennel tud felelni, biztos lehet benne, hogy jó úton jár.

1

Sikerült kellőképpen megismerni a rendszert?

Biztosnak kell lennie abban, hogy az ERP ténylegesen képes lekezelni általános és egyedi munkafolyamatait is. A rendszerbemutatók során egy bevezető cég gyakran az egyedi igényeket is általános, ideiglenes megoldásokkal próbálja kezelni. Ne elégedjen meg ezzel, kérdezzen rá, hogyan és milyen költségtényező mellett tudják megvalósítani az egyedi funkció fejlesztését!


2

Elegendő rendszerbemutatón vett részt?

Nem létezik olyan ERP, ami mindent tud. Ne csak azt mérje fel, hogy mit tud a rendszer, ismerje meg annak hiányosságait is! Általánosságban elmondható, hogy az első demó alkalmával a beszállító a rendszer általános funkcionalitását mutatja be, és kevés figyelmet szentel az ügyfél egyedi folyamatainak megismerésére. A konzultáció előtt magyarázza el, mire szeretne megoldást, és kérje a szaktanácsadót, hogy ennek tükrében és ezekhez igazodva tartsa meg bemutatóját! Ne vásároljon ERP-t egy rendszerdemó után! Ahhoz, hogy megalapozott döntést tudjon hozni, minimum két-három bemutató szükséges.


3

Látták a rendszert a kulcsfelhasználók is?

Sok alkalommal előfordul, hogy a rendszert használók jobban ismerik a cég folyamatait, mint a vezetők, menedzserek. Ez nem is csoda, hiszen ők az a produktív réteg, akik tevékenyen részt vesznek a cég napi munkamenetében. Fontos, hogy ők is megismerkedhessenek a szoftverrel és meghallgassák véleményüket, amennyiben rendszerfejlesztés szükséges. Néhány esetben előfordulhat, hogy a helyzetet félreértik, és azt hiszik, hogy dönthetnek a rendszerről vagy akár magáról a bevezetés szükségességéről. Ne hagyja, hogy alkalmazottai ilyen jellegű tévhitbe ringassák magukat, oszlassa el a félreértéseket!


4

Megismerte a beszállítóját?

Győződjön meg arról, hogy beszállítója a termék bevezetése után is támogatni fogja Önt a rendszer használatában. Kérjen referenciákat és hívja fel őket! Egyeztessen velük találkozót, hogy személyes benyomást gyűjtsön a bevezetni kívánt rendszerről és a terméktámogatásról.


IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465