ERP árazási modellek

ERP árazási modellek

Az ERP szoftverek árainak összehasonlítása nem mindig egyszerű feladat, hiszen különböző beszállítók különböző árképzési logikát alkalmaznak. A gyanútlan megrendelő - a különféle licencelési és telepítési modelleket vizsgálva - gyorsan egy olyan útvesztőben találhatja magát, melyből nehéz kikeverednie. A megértést tovább nehezíti az is, hogy egy ERP teljes bekerülése több különböző költségnemből tevődik össze. Azért, hogy Önnel ez ne történjen meg, most bemutatunk néhány népszerű és széles körben elterjedt ERP árazási modellt.

 

FELHASZNÁLÓ ALAPÚ ÁRAZÁS

Az ERP árképzés közül a leggyakoribb és talán a leginkább érthető a felhasználó alapú árazás. Ekkor a megrendelő a rendszerben dolgozó munkatársak után fizeti a licencdíjat. Vagyis minél több felhasználóval működik egy rendszer, a díj annál magasabb lesz. Az elgondolás egyszerű volna, de felmerül pár kérdés: használhatják egyszerre a rendszert? Név alapján azonosítjuk őket? Korlátozott vagy teljes hozzáféréssel rendelkeznek?

Párhuzamos felhasználók

A párhuzamos felhasználók azok a userek, akik egy időben, egyszerre jelentkezhetnek be a rendszerbe.

A modern ERPk már olyan beépített ellenőrző mechanizmusokkal rendelkeznek, melyek érzékelik és szükség esetén meg is gátolják az illetéktelen belépéseket.

Nevesített felhasználók

A nevesített felhasználók esetén a rendszer minden munkatársat külön bejelentkezési adatokkal lát el. A licencszerződés szerint két személy nem oszthatja meg ugyanazon user adatait (ez a valóságban persze nem mindig van így). Két munkatárs nem jelentkezhet be egyszerre ugyanazzal a userrel még akkor sem, ha például az 50 megvásárolt nevesített felhasználóból abban a pillanatban csak tíz aktív.

Korlátozott vagy teljes felhasználók

A felhasználók kategorizálhatók akár jogosultság alapján is. Míg bizonyos userek minden funkció felett teljes jogkörrel rendelkeznek, addig mások csak korlátozottan használhatják a rendszert. Különböző jogosultsági szintek bizonyos ERP beszállítók esetén eltérő díjakat eredményeznek.

 

MODULÁRIS ÁRAZÁS

A vállalatirányítási szoftverek általában modulokból és pluginekből (kiegészítő funkciók), néha pedig modul csoportokból állnak. A modul csoportokat olyan egymástól el nem választható modulok alkotják, melyek integrációban működnek egymással. Az ERP fejlesztő a modulokat egyenként vagy modul csoportonként értékesíti.

A moduláris árazási modellt a szolgáltatók gyakran a felhasználó alapú licenceléssel együtt alkalmazzák. Ebben az esetben a modul ára függhet a felhasználók számától is.

 

VÁLLALATI LICENCELÉS

Kevésbé gyakori árképzési modell, melynek előnye annak kiszámíthatóságában és korlátlanságában rejlik. Vállalati licencet előre meghatározott időszakokra (általában minimum 1 évre) értékesítenek. A rendszer árazása fix, nem függ a felhasználók számától vagy az igénybe vett moduloktól, azt egyedül időbeli korlátozás terheli. Ez a konstrukció ösztönzi a vállalatokat a rendszerhasználatra, mert anélkül vonhatnak be újabb felhasználókat a működésbe, hogy kiadásaik tovább növekednének.

 

ERŐFORRÁS ALAPÚ ÁRAZÁS

Új modell, mely a virtuális erőforrások felhasználására épül és a SaaS (Software as a Service – szoftver mint szolgáltatás) megjelenésével egyidőben született meg. A SaaS környezet előnye, hogy az erőforrások monitorozhatók, ellenőrizhetők és használatuk pontosan mérhető.

Az ERP szolgáltató először a megrendelő igényeit (funkcionális követelmények, felhasználók száma, várható üzleti tranzakciók mennyisége stb.) és méretét figyelembe véve alakítja ki és árazza be a szoftvert. Ha viszont a működtetés során úgy alakul, hogy a partner kevesebb erőforrást használ a tervezettnél, akkor az kisebb kiadással jár számára.

 

IKRON KFT. – PEAS VÁLLALATIRÁNYÍTÁSI RENDSZER

Kifejezetten magyar KKV-k számára fejlesztett vállalatirányítási rendszerünket bérleti és vásárlási konstrukcióban is értékesítjük. Árképzésünk alapját az igénybe vett modulok és a nevesített felhasználók száma adja.

 

Ha Ön vállalatirányítási rendszer bevezetése előtt áll, keressen bennünket! Ha tesztelni szeretné a PEAS Vállalatirányítási Rendszert, vegye fel velünk a kapcsolatot!

 

 

Akik már a PEAS Vállalatirányítási Rendszert használják...

 • PEAS referencia-Tensus
 • peas referencia optimum solar
 • mega-sped-peas referencia
 • Purák - Földgéptrans -PEAS referencia
 • Filantrop -PEAS referencia

IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465

IGÉNYFELMÉRÉS

Kérjen ingyenes rendszerdemót

A vállalatirányítási rendszer bevezetése egy vállalkozás életében kulcsfontosságú kérdés. Értékesítő és vállalatirányítási szaktanácsadó kollégáink díjmentes igényfelmérést nyújtanak, hogy könnyebben meghozhassa döntését. Mindez Önnek semmiféle kötelezettséggel nem jár.  Mely PEAS modulok érdeklik?BeszerzésCikk-kezelőDokumentumkezelőÉrtékesítésEszközkezelőFeladatkezelőGyártásHázipénztárHRKommunikációKontrollingCashflowPartnerkezelőPénzügy-SzámlázóProjektkezelőRaktárkezelőSzervizKereskedelmi funkciókPluginek

  Honnan hallott a PEAS ERP-ről?
  Google keresőHonlapFacebookLinkedinHírlevélAjánlásYouTubeEgyéb

  Elfogadom az Adatkezelési tájékoztató feltételeit és hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez kapcsolatfelvétel céljából.