Hogyan kerüljük el a sikertelen ERP bevezetést? – PEAS Vállalatirányítási Rendszer

Hogyan kerüljük el a sikertelen ERP bevezetést?

Sikeres rendszerbevezetésről abban az esetben beszélhetünk, ha a bevezetés előtt kitűzött célok az ERP bevezetése után maradéktalanul teljesülnek. A statisztikák viszont arról árulkodnak, hogy a Magyarországon történő vállalatirányítási rendszerek bevezetésének jelentős része nem a beruházó cég elvárásainak megfelelően alakul. Az alábbiakban felsoroljuk azokat a leggyakoribb hibákat, melyek könnyen eredményezhetnek sikertelen bevezetést.

1

Forráshiány

Az ERP beruházások döntő többsége kizárólag anyagi megfontolás alapján történik. Gyakori probléma, hogy bár a vállalkozás érzi a vállalatirányítási rendszer hiányát, de nem hajlandó elegendő pénzt fordítani egy komplexebb, professzionális termék beszerzésére. Még akkor sem, ha tisztában van azzal, hogy egy drágább ERP jobban lefedheti az általa alkalmazott ügyviteli területeket.

Ne az anyagiakra, a funkcionalitásra fókuszáljon!


2

Felsővezetői jelenlét hiánya

Egy rendszer bevezetésének gondolata az esetek többségében a felsővezetés fejében fogalmazódik meg. Sok cégvezető gondolja azt, hogy neki csupán a „magot kellett elvetnie”, a többi megy magától, ő a kiválasztási folyamatból akár ki is maradhat. Ne maradjon ki a szelekcióból, mert a folyamat végén csalódott lesz!


3

Konkrét célok hiánya

Ha nincs cél, nincs irány. A vágyak (pl. győzzük le a konkurenciát) nem elegendőek ahhoz, hogy mederben tartsanak egy rendszerbevezetést! A helytelenül meghatározott célok olyan irreális elvárásokhoz vezetnek, melyek bedönthetik a teljes projektet. Határozzon meg konkrét, mérhető célokat!


4

De a másik azt is tudta, hogy...

Ne ragaszkodjon korábbi, berögzült folyamataihoz! Egy ERP bevezetés alkalmával kénytelen lesz kompromisszumokat kötni akkor is, ha egyedi fejlesztéseket vesz igénybe. Ha az új rendszerben régi vállalatirányítási rendszere funkcióit keresi, az átállás után garantáltan elégedetlen lesz az eredménnyel!


5

A rendszer komplex, de a tudásunk nem az!

A bevezető szakember célja az oktatás során nem az, hogy csúcsfelhasználókat képezzen, hanem hogy megtanítsa munkatársainak az ERP-ben található alapfunkciók használatát (számlázás, beszerzés indítása, raktármozgások kezelése, árajánlatok készítése stb.). Ha szeretné, hogy vállalatirányítási rendszere folyamatosan a maximális profitot termelje Önnek, gondoskodjon kollégái folyamatos képzéséről!


IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465