Hogyan készüljünk fel egy ERP bevezetésére? – PEAS Vállalatirányítási Rendszer

Hogyan készüljünk fel egy ERP bevezetésére?

Egy-egy félresiklott ERP bevezetés után gyakran hangzik el a kérdés: Mi az oka a sikertelen bevezetésnek, hol futott zátonyra a projekt? Az eredménytelenségnek számos oka lehet, melyek általában a felkészületlenségre vezethetők vissza. Nézzünk meg ezek közül néhányat!

1

Mérhető célok és követelmények meghatározása

Fontos, hogy legyenek konkrét céljaink és részletes követelményeink a rendszerbevezetés kapcsán. Ne általános célokat (több bevétel, fejlődés, konkurencia legyőzése stb.) tűzzünk ki, hanem számszerűsítsük azokat (10%-os időmegtakarítás, gyártás automatizálása, egyes divíziók munkájának megkönnyítése).


A célok összességéből készítsünk írott formájú specifikációt, melyekből a beszállító számára egyértelműen kiderül a bevezetés célja.Minden vállalkozás működése egyedi, így minden cég személyre szabott szoftveres megoldást igényel. Specifikáció hiányában a szolgáltató egy általános bevezetést fog végrehajtani, amely csak részben nyújt megoldást az ERP-t használó cégnek.


2

Mennyire értenek munkatársaink a számítógéphez?

Munkavállalóink informatikai felkészületlensége meglepetésként érhet bennünket, ezért egy ERP bevezetés előtt mérjük fel számítógépfelhasználási ismereteiket. A közvélemény-kutatások is megerősítik, hogy a KKV szektorban sajnos sokszor nincs megfelelő szinten a dolgozók informatikai tudása.

A felhasználók többsége többnyire csak azokat a programokat tudja használni, amire megtanították. Ha kiderül, hogy a munkatársaink IT tudása csekély, érdemes őket továbbképezni, mielőtt a bevezetés elkezdődik.3

A rendszerrel együtt beszállítóját is kiválasztja!

Kétségtelen, hogy a megfelelő beszállító kiválasztása nem egyszerű. Annak érdekében, hogy a szelekciót megkönnyítsük, készítsünk táblázatot, melyben – a feltett kérdések segítségével - rangsorolhatjuk az ERP-t fejlesztő cégeket (Pl. Mióta van a piacon? Mióta fejleszti a rendszert? Hány fejlesztő dolgozik a rendszeren? Hány terméktámogató kollégája van? Hány cégnél van jelen a rendszer? Mennyi bevezetést hajtott végre? Alakítsunk ki pontrendszert, hogy objektív döntést tudjunk hozni! Ha az Ön listájának élén az alacsony ár és a gyors bevezetés áll, nem fog megalapozott döntést hozni!


4

Bízzon a kiválasztott ERP szolgáltatóban!

Ha már kiválasztotta ERP szolgáltatóját, bízzon szakmai felkészültségében és tapasztalataiban! Kulcsfontosságú, hogy olyan üzlet jöjjön létre beszállító és megrendelő között, amivel hosszú távon mindkét fél nyer. Az IKRON Kft. arra törekszik, hogy ERP szolgáltatóként win-win típusú megállapodásokat kössön ügyfeleivel, és a PEAS Vállalatirányítási Rendszer hosszú távon támogassa a vállalkozások munkafolyamatait.


IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465