Külsős ERP tanácsadó bevonása – PEAS Vállalatirányítási Rendszer

Érdemes külsős ERP tanácsadót
bevonni a bevezetésbe?

A legtöbb ERP implementációs projekt során alapvető probléma, hogy olyan belső humánerőforrásokkal kell gazdálkodni, akik a napi feladataikon túl menedzselik a bevezetést. Éppen ezért a kollégák nem feltétlenül tudnak annyi időt fordítani a bevezetésre, amennyit szükséges lenne. Jogosan merül fel bennünk a kérdés:

Érdemes-e külsős erőforrásokat bevonni a vállalatirányítási rendszer bevezetésébe?

Ha így döntünk,
a szaktanácsadó vajon érteni fogja-e a céges igényeket,
átlátja-e a folyamatainkat,
valóban olyan tanácsokat kapunk-e, melyek a sikeres bevezetés felé mozdítják a projektet?

Természetesen ezekre a kérdésekre nincs egyértelmű válasz, de cikkünket tovább olvasva talán közelebb kerülhet a megoldáshoz.

Kétségtelen, hogy egy dedikált felelős bevonásával a kollégákat tehermentesítjük, így mindenki a saját szerepkörénél tud maradni. A produktivitás nem csökken, a munkavállalók zavartalanul végezhetik megszokott feladataikat, nincs többletmunka, nincs túlóra. Ám ha a kollégák egyáltalán nem kapnak szerepet a folyamatban, a projekt elválhat a szervezettől. Ha a munkatárs nem érzi magáénak a feladatot, a megoldás és maga a rendszer sem fogja túlzottan foglalkoztatni. Ha kollégáinkat egyáltalán nem vonjuk be a bevezetés folyamatába, az megnehezíti számukra a rendszer elfogadását.

A gyakorlat alapján elmondható, hogy a bevezetéssel kapcsolatos feladatok bizonyos része nem jól kezelhető külsős erőforrások bevonásával. A céges vízió kialakítása a cég vezetőségének feladata. Az alapvető igények megfogalmazásából, a rendszer teszteléséből és az oktatásokból nem szabad kihagyni a felsővezetőket, középvezetőket és a kulcsfelhasználókat sem.

Egy külsős szaktanácsadó elsősorban üzleti folyamataink feltérképezésében és újraszervezésében fog tudni támogatást nyújtani. Az interjúk és egyeztetések során megérti cégünk működését és a látottak alapján folyamatleírást és igényspecifikációt készít. Ezek később a beszállító segítségére lesznek a rendszer testreszabásában és a partner igényeinek pontos kiszolgálásában.

Egy ERP tanácsadó bevonása meglehetősen időigényes és költséges folyamat. Mielőtt döntést hozunk, célszerű átgondolnunk az alábbiakat:
Cégünk létszáma indokolja-e egy külsős tanácsadó alkalmazását?
Mennyire komplexek a folyamataink?
Van-e elég időnk?
Van-e elég anyagi erőforrásunk?


IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465