Lemaradásban a kis- és középvállalkozások digitális átalakulása   – PEAS Vállalatirányítási Rendszer

Lelassult a kis- és középvállalkozások digitális átalakulása

A mindennapi élet meghatározó részévé váltak a digitális technológiák. A kis- és középvállalkozások többsége mégsem használja ki az általuk teremtett lehetőségeket - támasztják alá az Európai Bizottság által nemrégiben közzétett felmérés (DESI) eredményei.

Az Európai Unió digitális készségei

Társadalmi és gazdasági szempontból is folyamatos fejlődés tapasztalható az EU-ban az informatikai szolgáltatások és alkalmazások használatának tekintetében. Nagy szerepe van ebben a Covid-19 világjárvány miatt előtérbe került hibrid munkavégzésnek és a digitális oktatásnak. A „kényszerű” elektronikus átállás egyidejűleg rávilágított arra, hogy a digitalizációban élen járó tagállamok - Finnország, Dánia, Hollandia és Svédország  - esetében is nagy mértékűek a hiányosságok olyan kiemelt területeken, mint a mesterséges intelligencia és adathalmazokat kezelő technológiák. Amíg a felhőalapú számítástechnikai szolgáltatások használata átlagosan elérte a 34%-ot, addig az MI és a nagy adathalmazokra épülő technológiák üzleti célú felhasználásának aránya csak 8%, illetve 14%. Szemléltetve, mekkora lemaradásban vannak a vizsgált területek: 2030-ra ez a cél 75%.

Digitális gazdaság

A fenti kulcsfontosságú technológiák jelentős innovációs és hatékonyságnövelési potenciált kínálnak, kiváltképp a kkv-k számára. Az Európai Unióban működő kis- és középvállalkozások csupán 55%-ánál valósult meg alapszinten a digitalizáció, miközben 2030-ra legalább 90%-os célt tűztek ki.  A kkv-k közel fele tehát nem aknázza ki a digitális technológiák lehetőségeit, pedig ez elengedhetetlen lenne a versenyképességük növeléséhez.

Az IT szolgáltatások üzleti alkalmazása megköveteli az internetes infrastruktúra fejlesztését, az 5G lefedettség széles körű kiépítését is. 2021-ben tovább nőtt az internetkapcsolat térnyerése Európában, a nagy kapacitású hálózatok lefedettsége eléri a 70%-ot, de az 5G lefedettség is nőtt: az elmúlt évben az EU lakott területeinek 66%-ában volt elérhető.

Lehetőségek a felzárkózásra

Az Európai Parlament javaslatára elfogadásra került „A digitális évtizedhez vezető út” elnevezésű program, amely az EU digitális elveit, célkitűzéseit és stratégiáját tartalmazza. Reformokkal, támogatásokkal és beruházásokkal kívánja felgyorsítani a közös digitális átalakulást az innováció és a gazdaság hatékonyságának növelése érdekében.

Az Európai Unió jelentős forrásokat biztosít a digitális átalakulás elősegítésére, ez idáig 127 milliárd eurót különítettek el a digitális vonatkozású reformokra és beruházásokra.

KKV-k digitalizációja hazánkban

A magyar piacon is számos informatikai cég kínál teljes körű ügyviteli megoldásokat nyújtó vállalatirányítási rendszereket (ERP), és egyéb digitális, felhő alapú szoftvereket. A kormányzati tervek szerint a 2021-2027-es uniós programozási időszakban az informatikai, illetve digitális fejlesztések egy új, önálló operatív programban jelennek meg. A Digitális Megújulás Operatív Program Plusz (DIMOP Plusz) összefoglalója  és az uniónak benyújtott hivatalos programleírása elérhető a hivatalos pályázati weboldalon.


Ismerje meg a PEAS Vállalatirányítási Rendszert,
ami a hazai KKV-k igényeit figyelembe véve támogatja a vállalatok digitalizációját!

IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465