ERP piac 2023

Miért fontos a cégméret az ERP szállító kiválasztása során?

A szoftveripar sokfélesége miatt különböző típusú fejlesztő cégek szolgáltatásai érhetők el a magyar IT piacon. A rendszer kialakításának módja, a reakcióidő, a helyettesíthetőség, az alkalmazott technológia, az árazás és a bevezetés mind-mind olyan szempontok, melyeket érdemes mérlegelni egy szoftver beszállító kiválasztása előtt.

 

A kisebb fejlesztő cégek (1-5 fő)

...számos kihívással néznek szembe, ha ebben az iparágban meg akarják találni helyüket. Az általuk fejlesztett szoftverek nehézkesen vagy egyáltalán nem bővíthetők a felhasználói igényeknek megfelelően, ezért ezek a programok csak részben követik le a változó piaci igényeket.

Az általuk alkalmazott fejlesztési technológia elavulttá válik, ha a beszállító humán erőforrás híján nem képes figyelemmel kísérni a technológiai újdonságokat és beépíteni azokat a rendszerbe. Ennek következtében szoftvereik általában limitált funkcionalitással rendelkeznek, így felhasználói oldalról gyakran újabb szigetalkalmazások bevonása válik szükségessé. A mérsékelt árazás ugyan ideig-óráig piaci előnyt jelenthet, de a korlátozott használhatóság miatt sok ügyfél nem elégedett a termékkel.

A kis cégeknek le kell küzdeniük a gyakori fluktuációból adódó személyi változásokat, amely akár hónapokkal is visszavetheti a rendszerbevezetéseket. Betegség vagy felmondás esetén az üzemeltetés és karbantartás leállhat, ami negatívan befolyásolja a megrendelő működését. Ezek a cégek rendszerint nem rendelkeznek dedikált tesztelővel, így a tesztek futtatásának terhe a fejlesztőre hárul, aki ebben az esetben saját munkáját ellenőrzi.

A kisebb fejlesztő cégeknek a terméktámogatás területén is lehetnek hiányosságai. A supportot általában a fejlesztő végzi, amikor éppen nem fejleszt vagy tesztel. Az ilyen cégek - korlátozott anyagi lehetőségeik okán - csekély összeget képesek saját büdzséből termékfejlesztésre fordítani, ami akadályozhatja a szoftver törvényi követésének folytonosságát és a további funkciók fejlesztését. Jellemző, hogy ezek a vállalkozások 1-2 nagyobb, állandó partnerrel rendelkeznek. Ez jelentős bevételi forrást eredményezhet számukra, azonban, ha egy ilyen partner kiesik, a cég likviditása meginoghat.

 

A közepes méretű fejlesztő cégek (6-15 fő)

...egyedi rendszereket fejlesztenek, melyek többé-kevésbé alakíthatók ügyfeleik egyedi igényeinek megfelelően. Náluk a fejlesztési folyamat jellemzően hosszabb időt vesz igénybe. Ha egyedi fejlesztési igény merül fel, a megrendelőnek akár 3-6 hónapos fejlesztési időtartammal is kalkulálnia érdemes. A fejlesztést 2, maximum 3 fejlesztő hajtja végre. A munkaerő fluktuáció rövidebb, átmeneti leállásokat okozhat a bevezetési, fejlesztési és terméktámogatási folyamataikban.

Igyekeznek megismerni az új technológiákat és módszertanokat, de korlátozott kapacitásuk miatt nem mindig sikerül beépíteni azokat működésükbe. Az általuk fejlesztett szoftverek általában nem képesek kiszolgálni az iparág-specifikus igényeket. Gyakran alkalmaznak dedikált bevezető szakembert, de legtöbb esetben a bevezetés kimerül a rendszer oktatásában, és nem feltétlenül terjed ki a felhasználói igények elemzésére.

A tesztelést dedikált tesztelő végzi, ám a végső ellenőrzési pont sajnos a megrendelő. A terméktámogatás jellemzően a tesztelő munkatárs feladata, ezért reakcióideje jócskán megnőhet. Szoftvereik törvényi- és jogszabályi követése általában folyamatos, de a termékfejlesztésre nincs elkülönített keret. A közepes méretű fejlesztő cégek általában több partnerrel állnak kapcsolatban, ám pénzügyi biztonságukat, ezáltal fejlesztési kapacitásukat az aktuális gazdasági helyzet jócskán befolyásolja.

 

A nagyobb fejlesztő cégek (min. 20-30 fő)

Az IKRON Fejlesztő és Szolgáltató Kft. (40 fő) a nagyobb fejlesztő cégek közé tartozik Magyarországon. Rendszerünk, a PEAS Vállalatirányítási Rendszer, könnyedén továbbfejleszthető partnereink elképzeléseinek megfelelően. A PEAS rugalmasan illeszthető bármely más célszoftverhez is.

„A PEAS ERP egy olyan befektetés, mely kimutathatóan értékes munkaidőt spórol Önnek.”

30 moduljának és ugyanennyi pluginjének köszönhetően képes teljes munkafolyamatok menedzselésére és az iparág-specifikus igények kielégítésére is. Rendszerünk fejlesztése során az elérhető legkorszerűbb technológiákat alkalmazzuk. Felhasználóbarát, webböngészőből elérhető, felhő alapú megoldásokat készítünk.

Vállalatunknál a humánerőforrás felhasználását dedikált projektmenedzsereink felügyelik. A szigorúan vezetett kapacitástervezésnek köszönhetően a sürgős fejlesztések is megvalósíthatók anélkül, hogy azok befolyásolnák a folyamatban lévő fejlesztéseket. A nagyobb egyedi fejlesztéseket 5-6 fős fejlesztői teamekben valósítjuk meg. Minden pozícióban több szakembert alkalmazunk, így üzemeltetési, bevezetési és terméktámogatási oldalon sem történhet leállás. 5-6 fős fejlesztői teamjeink garantálják az egyedi fejlesztések határidőre történő átadását. Üzleti elemző kollégáink átvilágítják az üzleti folyamatokat, majd cégre szabott, komplex bevezetési tervet készítenek. 

Fejlesztéseink code review-n (fejlesztői kódvizsgálat), majd tesztelésen mennek keresztül. Ezt követően a lefejlesztett funkció működőképességét üzleti elemző kollégáink ellenőrzik. A hibajegyeket ügyfélkapurendszerünkben kezeljük. Több terméktámogató kollégát alkalmazunk, ezért a hibaelhárítást már a ticket megnyitásának napján megkezdjük. Terméktámogató kollégáink telefonon is elérhetők.

A szoftver törvényi- és jogszabályi megfelelőségét jogász és könyvelő kollégáink ellenőrzik. Befektetési osztályunk elkülönített, éves termékfejlesztési kerettel támogatja a piaci igények megvalósulását.

ERP rendszerünket országszerte mintegy 200 cég több mint 15.000 felhasználója alkalmazza. Olyan vállalatok számára szolgálunk megelégedéssel, mint a Rolls-Royce Hungary Kft., a Doktor24 Medicina Zrt. vagy a Faktum Bútor Kft. Ha vállalatirányítási rendszer bevezetését tervezi, forduljon hozzánk bizalommal!

Akik már a PEAS Vállalatirányítási Rendszert használják...

 • PEAS referencia-Tensus
 • peas referencia optimum solar
 • mega-sped-peas referencia
 • Purák - Földgéptrans -PEAS referencia
 • Filantrop -PEAS referencia

IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465

IGÉNYFELMÉRÉS

Kérjen ingyenes rendszerdemót

A vállalatirányítási rendszer bevezetése egy vállalkozás életében kulcsfontosságú kérdés. Értékesítő és vállalatirányítási szaktanácsadó kollégáink díjmentes igényfelmérést nyújtanak, hogy könnyebben meghozhassa döntését. Mindez Önnek semmiféle kötelezettséggel nem jár.  Mely PEAS modulok érdeklik?BeszerzésCikk-kezelőDokumentumkezelőÉrtékesítésEszközkezelőFeladatkezelőGyártásHázipénztárHRKommunikációKontrollingCashflowPartnerkezelőPénzügy-SzámlázóProjektkezelőRaktárkezelőSzervizKereskedelmi funkciókPluginek

  Honnan hallott a PEAS ERP-ről?
  Google keresőHonlapFacebookLinkedinHírlevélAjánlásYouTubeEgyéb

  Elfogadom az Adatkezelési tájékoztató feltételeit és hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez kapcsolatfelvétel céljából.