Az ERP implementációs tréning jelentősége

Mire figyeljünk, ha 2023-ban
ERP-t szeretnénk váltani? – vol. 2.

Folytatásos cikkünk 1. részében felsoroltuk azokat a területeket, melyekre érdemes kiemelt figyelmet fordítanunk, ha napjainkban szeretnénk átállni egy felhő alapú ERP-re. Most bővebben ki is fejtjük ezeket a témaköröket.

 

Üzleti célok meghatározása

Egy ERP előnyeit akkor tudjuk kihasználni igazán, ha üzleti stratégiánk összhangban van ERP stratégiánkkal. Mielőtt belevágnánk a rendszerváltásba, dokumentált formában határozzuk meg közép- és hosszú távú üzleti céljainkat és a vállalatirányítási rendszer leváltásának okait!

A vállalati célok meghatározása a legtöbb cégvezető számára egyszerű feladat, ám sokan küzdenek azzal, hogy papírra vessék az ERP csere valódi okát. Segítség gyanánt szeretnénk felsorolni néhány gyakori indokot:

 • A rendszer nem fejlődik olyan ütemben, hogy az képes legyen támogatni a vállalkozás növekedését.
 • A használni kívánt (általános vagy iparág-specifikus) funkciók hiányoznak a szoftverből vagy nem szerepelnek a beszállítói roadmap-en.
 • A vállalatirányítási rendszer nem követi le a jogszabályi környezet változásait.
 • A fejlesztő megrendelés esetén sem végzi el az egyedi fejlesztéseket.
 • A szoftver terméktámogatása lassú és nehézkes.
 • Az ERP elavult, a versenyképesség fenntartása érdekében, digitális átalakításra van szükség.

 

Funkcionalitás és technológiai roadmap

Korábban a legtöbb ERP beszállító a fejlesztéseket mindenki számára elérhető rendszerkiadások (ún. releasek) formájában adta közre, így a speciális, egyedi fejlesztések ugyanúgy bekerültek a szoftverbe, mint a mindenki számára hasznos termékfunkciók. A felhő alapú technológia elterjedése a fejlesztő cégek számára teret nyitott arra, hogy a fejlesztéseket csak azokon a rendszereken érvényesítse, ahol azoknak tényleg értelme van.

Funkcionalitás és iparághoz való illeszkedés

Az iparágspecifikus fejlesztések elvégzésére több szállítói gyakorlat is létezik.

A legtöbb hazai ERP fejlesztő nem engedélyezi az általa létrehozott kód „testreszabását, ezért az iparági sajátosságok miatt felmerülő egyedi fejlesztési igényeket maga valósítja meg. Nem egyszerű feladat, hiszen az egyedi funkciók lefejlesztésén túl azzal is foglalkozniuk kell, hogy azokat beillesszék az alaprendszerbe.

Mások specifikus, iparágakra szabott (pl. gyártás, feldolgozóipar, közszféra stb.) fejlesztési csomagokat vagy modulokat értékesítenek.

A nagyobb nemzetközi gyártók pedig implementációs partnereikre támaszkodnak az iparági követelmények meghatározásában és az azokhoz kötődő speciális funkciók fejlesztésében.

Mindhárom megközelítésnek megvan a maga előnye, egyikre sem mondhatjuk, hogy jobb, mint a másik. Ha szeretnénk meggyőződni arról, hogy majdani beszállítónk jól működő stratégiát alkalmaz-e, kérjünk tőle olyan referenciát, aki hajlandó minket személyesen is fogadni. A referenciákat kezeljük fenntartással!

Vállalati alkalmazásplatform (EAP: Enterprise Application Platform)

Az ERP funkcionalitása fajsúlyos tényező a döntéshozatal során, de egyaránt fontos szempont a rendszer alapjául szolgáló alkalmazásplatform.

Az EAP egy olyan technológiai platform, amely lehetővé teszi az üzleti alkalmazások fejlesztését, integrációját, üzemeltetését és skálázását a vállalati környezetben. Az EAP biztosítja az alapvető infrastruktúrát és eszközkészletet, melyekre az ERP rendszerek épülnek. Lehetővé teszi az ERP-k testreszabását, bővítését és alkalmazkodását a vállalat egyedi igényeihez.

Általa a fejlesztő gyorsabb és hatékonyabb fejlesztési ciklusokban végezheti munkáját és átfogóbb megoldásokat hozhat létre (pl. összekapcsolhatja az általa fejlesztett alkalmazásokat más rendszerekkel, adatforrásokkal, API-kkal).

 

Beszállítók termékeinek összehasonlítása

Fordítson időt arra, hogy aprólékosan kielemzi jelenlegi és leendő ERP fejlesztője legújabb termékeit! A vizsgálat során ki fog derülni, hogy melyik beszállító hogyan jeleskedik a legújabb fejlesztési trendek alkalmazásában. Az új technológiák használata egy fejlesztő cég számára mindig sok kockázatot rejt, de ha haladni szeretne a korral és hosszú távra tervezi piaci jelenlétét, akkor elengedhetetlen. Derítse ki, hogy a mesterséges intelligencia (AI: Artificial intelligence) beépítése szerepel-e a tervek között!

 

Felkészülés az új, felhő alapú ERP bevezetésére

Ha a döntés megszületett és kiválasztotta felhő alapú rendszerét, a szervezetet is fel kell készítenie a változásra.

 1. Kommunikáció és tájékoztatás: Időben és rendszeresen kommunikáljon munkatársaival a felhő alapú ERP bevezetéséről. Magyarázza el nekik a rendszerváltás okát és ismertesse az új rendszer előnyeit. Tájékoztassa őket a bevezetés ütemezéséről és az éles indulás időpontjáról.
 2. Képzés és oktatás: Biztosítson megfelelő mértékű oktatást munkatársai számára, hogy tökéletesen elsajátíthassák a rendszer használatát. Szervezzen tréningeket, műhelymunkákat vagy webinárokat, ahol beszállítója bemutathatja a rendszer funkcióit és folyamatait.
 3. Felhasználói dokumentáció és támogatás: Kérje be szolgáltatójától a felhasználói kézikönyveket! A legtöbb esetben a felmerülő kérdésekre ezekben is megtalálják a választ. Vásároljon terméktámogatás szolgáltatást beszállítójától!
 4. Változáskezelés és motiváció: Tartsa szem előtt a változáskezelés fontosságát! Segítse munkatársait a változás elfogadásában és a rendszerhez való alkalmazkodásban. Ismertesse, hogy a felhő alapú ERP hogyan segíti mindennapi munkájukat és hogyan növeli a munkavégzés hatékonyságát és az eredményességet.
 
Ha úgy érzi, hogy a kiválasztási folyamat lebonyolításában vagy az átállás előkészítésében szakértői segítségre lenne szüksége, keressen bennünket! Több mint 20 éve fejlesztünk és vezetünk be vállalatirányítási rendszereket, ezért tisztában vagyunk a hazai KKV-k problémáival és igényeivel. Vállalatirányítási szaktanácsadó kollégáink készséggel állnak rendelkezésére!

 

 

Akik már a PEAS Vállalatirányítási Rendszert használják...

 • PEAS referencia-Tensus
 • peas referencia optimum solar
 • mega-sped-peas referencia
 • Purák - Földgéptrans -PEAS referencia
 • Filantrop -PEAS referencia

IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465

IGÉNYFELMÉRÉS

Kérjen ingyenes rendszerdemót

A vállalatirányítási rendszer bevezetése egy vállalkozás életében kulcsfontosságú kérdés. Értékesítő és vállalatirányítási szaktanácsadó kollégáink díjmentes igényfelmérést, demót nyújtanak, hogy könnyebben meghozhassa döntését. Mindez Önnek semmiféle kötelezettséggel nem jár.  Mely PEAS modulok érdeklik?BeszerzésCikk-kezelőDokumentumkezelőÉrtékesítésEszközkezelőFeladatkezelőGyártásHázipénztárHRKommunikációKontrollingCashflowPartnerkezelőPénzügy-SzámlázóProjektkezelőRaktárkezelőSzervizKereskedelmi funkciókPluginek

  Honnan hallott a PEAS ERP-ről?
  Google keresőHonlapFacebookLinkedinHírlevélAjánlásYouTubeEgyéb

  Elfogadom az Adatkezelési tájékoztató feltételeit és hozzájárulok a személyes adataim kezeléséhez kapcsolatfelvétel céljából.