Mitől szenved most a KKV-szektor? – PEAS Vállalatirányítási Rendszer

Mitől szenved a KKV-szektor?


A K&H KKV bizalmi index első negyedéves eredményei alapján kiderül, hogy mára a munkaerőhiány, az árfolyam-ingadozás és a magas infláció mellett egy újabb súlyos probléma ütötte fel a fejét a vállalkozások életében. Amíg 2020 első negyedévében a kis- és középvállalatok 4%-ánál okozott gondot a növekvő alapanyaghiány, addig mára az orosz-ukrán konfliktus és a járvány egyre nagyobb akadályt jelent a nyersanyagok és termékek beszerzésében.

Az arányok változása

Az ellátási láncok akadozásai miatt a KKV-k 26%-a küzd már a problémával, amiről nem tudni, hogy mikor fog helyre billenni. Az egyre növekvő szállítási idő és költségek komoly nehézséget jelentenek a KKV-k életében. Ezzel párhuzamosan a munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozások aránya 5%-kal csökkent. Rammacher Zoltán, a K&H KKV-marketing- és értékesítés- támogatás vezetője szerint, amennyiben a jelenlegi trend továbbra is folytatódik, úgy az alapanyaghiánnyal érintett cégek aránya az év második felére meghaladhatja a szakemberhiánnyal küszködőkét.

Az alapanyag-beszerzési nehézségek a pandémia előtt nem voltak mindennaposak, azonban ez a 2020-as év végére jelentősen megváltozott. Az érintett vállalkozások aránya csaknem 300%-kal nőtt. A 2021-es év ellátási problémái miatt ez a szám tovább emelkedett, melyen tovább rontott az azóta sem rendeződő orosz-ukrán konfliktus és az ezzel kapcsolatos szankciók.

Melyek a leginkább érintett szektorok?

A kialakult helyzet természetesen a kereskedő, gyártó és építőipari résztvevőket sújtja leginkább. A szolgáltató és mezőgazdasági iparág tagjai 12 és 16%-ban szembesülnek nehézségekkel, de a fentebb említett szektorok tagjainál ez az arány jelentősen magasabb. Amíg az építőipari és gyártó cégek 40%-ánál okoz egyre nagyobb fennakadásokat a megnövekedett szállítási idő és alapanyaghiány, addig a kereskedőknél ez a ráta 42%, hiszen nekik van leginkább szükségük a beépíteni és értékesíteni kívánt termékek beszerzésére.

A szakemberhiánnyal küzdő KKV-k száma a járvány kezdeti fázisában csökkent, majd idővel ismét növekvő trendet mutatott. A mostani adatok alapján újra visszaesés figyelhető meg, de a forint árfolyamának ingadozása tovább súlyosbítja a kialakult helyzetet. Az első negyedév végén a KKV-k 24%-át érintette a devizaárfolyamok változása, amely 2%-ot emelkedett a 2021-es évhez képest.

 

A PEAS Vállalatirányítási Rendszer felhő alapú szoftver, költséghatékony megoldást kínál a hazai KKV-knak ügyviteli folyamataik menedzselésére: vásárlási, bérleti és lízing konstrukcióban is elérhető.


IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465