Munkaerőhiány az infokommunikációs szektorban – PEAS Vállalatirányítási Rendszer

Munkaerőhiány az infokommunikációs szektorban

Óriási hiány tapasztalható az IT szakemberekből, miközben a 2022. évi friss DESI (Digitális Gazdaság és Társadalom Index) mérés azt mutatja, hogy az EU-ban és Magyarországon is lelassult a cégek digitalizációs fejlődése - hazánk az európai rangsor végén kullog, pedig a társadalmi és gazdasági digitális készségek terén kulcsszerepet játszanak az informatikához értő és szakértő emberek.

Az IT-tanulmányoktól a munkaerőpiacig

A régóta fenyegető szakemberhiány nem enyhül, sőt, az IVSZ szakmai állásfoglalása alapján a kata törvény módosítása sem sokat segített a helyzeten - az eddig vállalkozóként, kedvező adónemben tevékenykedők az egyszerűsített adózás szűkítése miatt ugyanis elvándorolhatnak, így "a szabadúszó szakemberek segítségével digitalizálódó vállalkozások megakadását, az informatikai szolgáltatások drágulását hozzák majd magukkal." A legfrissebb becslések szerint néhány éven belül több mint 25.000 fős munkaerőhiány lesz tapasztalható az IT szektorban, ami még inkább mélyítheti a válságot és a haza vállalkozások helyzetét.

Az IVSZ szakértői által készített, 12 év felvételi-diplomaszerzési trendjét feldolgozó elemzés szerint az IT-alapszakokra 30%-kal nőtt a jelentkezők száma 2009 és 2019 között, viszont a folyamatos emelkedés megtorpant 2020-ban (és azóta sem állt vissza). A diplomát szerzők aránya is csupán alacsony mértékű javulást jelez, az informatikai alapszakot megkezdőknek kevesebb mint fele szerez oklevelet a képzési időszak végén. Ez is alátámasztja azt a tényt, hogy az átlag feletti és az emelt szintű informatikai ismeretekkel rendelkezők aránya alulmarad az Európai Unió többi tagállamához képest. Az EU digitális fejlődését összehasonlító DESI mutató alapján hazánk komoly lemaradásban van a humán tőke tekintetében (23. hely). Az infokommunikációs szektorban dolgozók aránya szintén viszonylag alacsony (3,9%) az EU-ban mért 4,5%-hoz képest, ahogy a női informatikusoké is.

Mi lehet a megoldás?

Ha a törvényi változások vagy a magasabb fizetéssel kecsegtető külföldi ajánlatok miatt a szabadúszó vállalkozók eltűnnek a magyar piacról, akkor helyükbe léphetnek a kölcsönzött, kiszervezett munkavállalók és csapatok.

A folyamatosan megújuló és fejlődő IT technológia kihívásai miatt érdemes átgondolni, hogy mikor lehet szükség erőforrás-átcsoportosításra vagy kihelyezésre. Sokszor már nem elegendő a "házon belüli" szaktudás, és olyan szakmai vagy soft skill kompetenciákra lehet szükség, melyet csak komoly idő- és költségráfordítással tudunk megoldani, pl. toborzás által, friss alkalmazottakkal, megbízottakkal. Egyes cégek már átálltak a kibővített csapatok alkalmazására, azaz a cégen belüli dolgozókat külsős szakértői -kölcsönzött- csapat támogatja.

Ez a megoldás akár rövid távon, projektszinten is kedvezőbb lehet mind anyagilag, mind adminisztratív szempontból, hiszen a megbízó így teljes mértékben a fejlesztendő célokra és területekre koncentrálhat. A kölcsönző cég pedig biztosítja a szakértői csapatot minden szükséges szakmai és adminisztrációs háttérrel.

 


Ismerje meg a csapatunk által 10 éve fejlesztett PEAS Vállalatirányítási Rendszert,
ami a hazai KKV-k igényeit figyelembe véve támogatja a vállalatok digitalizációját!

IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465