Vállalati információk biztonsága – PEAS Vállalatirányítási Rendszer

Vállalati információk biztonsága

Az IT-szakemberek több mint fele találkozott már “eredményes” hackertámadással munkája során. Az informatikusok nagy része úgy tapasztalja, hogy a cégek nem nyújtanak elegendő erőforrást ahhoz, hogy a vállalati információkat biztonságban tudják, pedig a statisztikák szerint a leginkább célba vett – és egyben legvonzóbb – terület a pénzügyi szektor, melyet az ipar, a gyártás, a kereskedelem, valamint az államigazgatás követ.

A fentiek tükrében nem meglepő, hogy egyre több vállalat – a cégek mintegy harmada – alkalmazza az etikus hacker módszertant saját biztonsági megoldásainak tesztelésére, hogy felderítsék a kritikus biztonsági hiányosságokat. Az IT-szakemberek többsége szerint azonban kevés a vállalatok adatainak védelmére fordított erőforrás, meglátásuk szerint több embert, szaktudást, eszközt, illetve szoftvert lenne szükséges alkalmazni a megfelelő biztonsági szint eléréséhez. A különböző támadástípusokat számba véve a magyarországi informatikusok leginkább a felhasználók hiszékenységét kihasználó módszereket tartják a legveszélyesebbnek, majd ezt követik a vírusok és trójai programok, míg a harmadik helyen a különböző adatlopási technikák állnak.

A legveszélyeztetettebb szektorok

Ugyan technológiai oldalról a legkönnyebben feltörhető területek a címtárak, jelszavak és felhasználói adatok, ám az informatikusok szerint a rosszindulatú hackertámadások legfőképpen a pénzügyi, számlázási, illetve a vásárlói adatok tárolására szolgáló megoldásokat fenyegetik. Második helyen áll a veszélyeztetettségi listán a vállalati weboldal és az azon elérhető szolgáltatások, míg a dobogó harmadik fokán az elektronikus levelezés végzett.
Ugyancsak gyakran felmerül a kétely a felhőalapú szolgáltatások biztonságával kapcsolatban, pedig szakértők szerint éppen ez az egyik olyan IT-szolgáltatás, amely meglehetősen immunis a hackertámadásokra.
IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465