Vége a home office-nak a megváltozott gazdasági környezet miatt?


A koronavírus hullámai alatt azt gondolhattuk, hogy a home office örök - legalábbis bizonyos területeken - és teljesen romba dönti az irodai munka piacát. Számos vállalatnál a mai napig jól működik az otthoni vagy hibrid munkavégzés, de a világjárvány után kissé fellélegezve megtört a jég: a modern irodapiac úgy tűnik, újra szárnyalóban, év eleje óta ugyanis nagyot nőtt a bérbe vett irodai területek összmérete.

"Ez összességében azt mutatja, hogy a hibrid munkarend térhódításával párhuzamosan nem összemennek az irodák, hanem a szerepük változik meg. Idén és jövőre több mint 10%-kal  bővül a most 4 millió m2-es budapesti modern irodaállomány" – számolt be még tavasszal az akkori statisztikai adatokról a Cushman & Wakefield piackutatási vezetője.

Otthoni vs. irodai

Mivel egyre több vállalat tapasztalja meg, hogy a sikeres együttműködés fizikai jelenlét, illetve személyes kapcsolatok nélkül nem fenntartható hosszú távon, várhatóan az irodai funkciók, szolgáltatások fognak ehhez az új környezethez alkalmazkodni. A cégek felismerték azt is, hogy bár bizonyos munkakörben szinte minden feladatot el lehet végezni otthon, az új dolgozók betanítása, a fiatalabb korosztály integrálása a céges folyamatokba eleinte nem működik online (vagy kizárólag online). Sok esetben alkalmazzák azt a módszert, hogy a rendszeres irodába járás helyett ritkábban, kötelező jelleggel vagy "ajánlottan" dolgoznak bent a kollégák, így mégis érezhető az élő csapatmunka, a személyes meetingek jótékony hatása. Korai volt tehát temetni az irodapiacot... legalábbis eddig így tűnt; a COVID-válság után ugyanis szinte azonnal beütött:

...az energiaválság

A jelenlegi gazdasági helyzetben számos cégnek kell átgondolnia, hogy mégis fenntartja-e irodája állandó üzemeltetését vagy irodabérlését. Az egekbe szökő rezsiárak miatt ugyanis nem biztos, hogy kifizetődő lesz néhány munkavállaló miatt magasabb fokon hűteni/fűteni az épületeket, irodahelyiségeket, akár komplett irodákat bérelni. Mindeközben a dolgozóknak sem biztos, hogy olyan előnyös lesz otthonról dolgozni a lakossági rezsiárak meredek emelkedésére tekintettel.

A szeptembertől bevezetett rezsicsökkentési korlátok okán a home office-ban dolgozók számára újra vonzóvá válhatna az irodai "klíma" - legyen az nyáron hideg vagy télen meleg helyiség. Az otthoni munkavégzés nyilván több energiafogyasztást eredményez (pl. laptop, telefontöltés, világítás, légkondicionáló, kazán), de a munkáltatók ugyanezen okból dönthetnek úgy, hogy minimalizálják energiafelhasználásukat az irodákban, és mégis engedélyezik vagy meghosszabbítják az otthoni munkavégzés lehetőségét. (Esetleg energetikai korszerűsítésbe kezdenek, bár a kisebb vállalatok beruházási kedve szintén mérséklődött annak ellenére, hogy a korszerűsítések, az új telephelyfejlesztések a munkavállalók home office-ból való visszacsábítását céloznák.)

A home office kontra irodai munkavégzés kérdésköre tehát a kialakult helyzetben újabb ellentmondásokat szül, mivel ezentúl nemcsak a pandémia alakulása, hanem az energiaköltségek drasztikus emelkedése is hatással lesz a döntésre. Munkáltatói és munkavállalói oldalon is hasonlóak a szempontok, persze ahány vállalkozás, annyi egyéni döntési helyzet.

A PEAS Vállalatirányítási Rendszer felhő alapú szoftver, támogatja a home office-t, az online munkavégzést, miközben költséghatékony megoldást kínál a hazai KKV-knak: vásárlási, bérleti és lízing konstrukcióban is elérhető.


IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465