Mitől bukhat el egy ERP-projekt? – PEAS Vállalatirányítási Rendszer

Mitől bukhat el egy ERP projekt?

Előző blogcikkünkben (Hogyan válasszunk ERP-t?) bemutattuk, milyen szempontok alapján keressük a legmegfelelőbb ERP rendszert. Az integrált vállalatirányítási rendszerek bevezetése viszont nem mindig a várakozásoknak megfelelően alakul, néhány esetben előfordulnak működési zavarok, nem elégedettek a felhasználók a végeredménnyel vagy már maga a bevezetési szakasz kudarcba fullad. Hogy mi miatt bukhat el egy projekt? Az alábbiakban erre a kérdésre keressük a választ.

 

Hibás lépések

A legtöbb esetben a sikertelenség oka a nem megfelelően kiválasztott üzleti modell. Tehát a hiba nem egy-egy köztes lépésben, hanem már az alapkoncepcióban keresendő.

Az optimális ERP rendszer alapvetően két véglet, a teljesen egyedi szoftver és a standard ERP rendszer között helyezkedik el, viszont nem mindegy, hogy merre billen a mérleg nyelve. Sokan esnek bele abba a hibába, hogy túlságosan ragaszkodnak a saját üzleti modelljeikhez, nem kívánnak belenyúlni a már meglévő folyamatokba, de mégis egy már létező ERP rendszert szeretnének az egyedi igényeikhez illeszteni. Ez nagy kihívást jelent a fejlesztők számára mind munkamennyiségben, mind időben, a költségekről nem is beszélve. Nem elegendő az új funkciók kifejlesztése és azok tesztelése, a felbukkanó hibák kijavítása is szükséges. Az átalakítás ezen túl is rejt magában kockázatokat: ha sikerül bevezetni az új rendszert, annak használata során egy sor nem várt probléma merülhet fel, amire még nem volt eddig precedens, így a megoldása is munka- és időigényes.

 

A siker titka

A vállalkozás alapvető igényeinek feltérképezése után fontos, hogy olyan rendszer mellett tegyük le a voksunkat, amely leginkább idomul az üzleti folyamatokhoz, a már meglévő és jól működő rendszerekhez. Minden olyan projekt zsákutca, ahol ragaszkodnak egy már -más vállalkozás esetében talán tökéletesen - működő szoftverhez, amit viszont az adott vállalkozás működéséhez teljesen egyedivé kellene fejleszteni. A szoftverben történő fejlesztések persze nem ördögtől valók, szükség is van rájuk, de összességében arra kell törekednünk, hogy ne kelljen egy szinte teljesen új rendszert lefejleszteni.

Ha megtaláltuk a vállalkozásunk működését leginkább „leképező” szoftvert, át kell gondolnunk, mit tudunk még átalakítani ügyvitelünkben úgy, hogy az a rendszer egyes mechanizmusaihoz jól illeszkedjen. Ezzel a lépéssel még inkább csökkenthetjük a fejlesztésre szánt időt és költségeket, illetve saját munkaszervezésünket is egyszerűsíthetjük.

Fontos lépés, hogy csak azokat az üzleti folyamatokat vegyük figyelembe, melyek valóban hatékonyak és a stratégiai célok, a gazdasági növekedés elérését szolgálják. A munkaátszervezések során érdemes elgondolkodni új munkakörök bevezetésén, meglévő pozíciók megszüntetésén vagy átalakításán, annak érdekében, hogy az ERP rendszer hosszú távon hatékonyan működhessen.

 

Eredmények

Ha a fenti lépéseket szem előtt tartjuk és esetleg egy független tanácsadó segítségét is igénybe vesszük, a siker és a megelégedettség szinte borítékolható. Az eredmény: kiszámíthatóság a költségek és az üzleti folyamatok terén, gyorsaság, egyszerűbb bevezetés és fenntartás, kockázatmentes átállás és jóval hatékonyabb céges működés.

 

Segítünk a döntésben!

Fontos számunkra, hogy olyan megoldást kínáljunk, mely partnereink tevékenységéhez és munkafolyamataihoz a leginkább illeszkedik. Ha ERP bevezetését tervezi, ismerje meg a PEAS Vállalatirányítási Rendszert, forduljon hozzánk bizalommal!


IKRON FEJLESZTŐ ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT. erdeklodopeas.hu +36 20 375 8384 +36 62 552 465